Сложното при пуйката е, че обикновено е с голям размер и ако нямате домашна такава, си я купувате замразена. Тя не е толкова сочна, колкото е прясната и домашно гледана, но пък е някакъв компромисен вариант. Ако сте решили да си правите пуйка, но сте си купили замразена, съобразете, че ще има и дълго време на размразяване. Говорим за около 2 часа на 400 г от теглото на пернатото.
Освен това, много често в рецептите за пуешко става въпрос за обливане на месото със сос постоянно. Особено можем да намерим подобни рецепти ако потърсим пълнена пуйка. Трябва да сте наясно, че цялото това обливане няма да направи самото месо сочно, а само кожата на животното.
Друго, което е основно при приготвянето на пуйката е, че тя изисква доста дълго време за печене заради големите си размери. Включвате печката на средна температура и приготвяте пуйката за около 3 до 5 часа. Това вече зависи от големината на конкретното животно.
Ако се чудите как точно да си я приготвите, може да я направите по всякакъв начин, най-ефектна е ако е пълнена. Но ако сте си купили по-голяма пуйка от фурната, разрежете я на порции и я пригответе на някаква гозба. Може да направите бял сос като за фрикасе, или пък да сложите до месото ориз. Вкусна ще стане и с гарнитура от картофи. За зимата чудесна идея е и печена пуйка с кисело зеле.
Истинското творчество, може да бъде приложено ако сте решили да направите пълнена пуйка.
Пълнена пуйка с хрупкава коричка
Необходими продукти: за маринатата – 2 л вода, 1 лимон, 1 портокал, джинджифил, черен пипер на зърна, глава лук, 100 г водка, 100 г бяло вино, зехтин, по 1 с.л сол и захар
За плънката ви трябват: 1 глава лук, 1 ч.ч ориз, масло, ½ ч.ч орехи, ½ к.ч. червени боровинки, сол, черен пипер, розмарин, индийско орехче, стафиди, ½ ч.ч вода, ½ ч.ч бяло вино
Продукти за ароматното масло: джинджифил, черен пипер, босилек, масло, червен пипер
Начин на приготвяне: След като измиете вече размразената пуйка, поставете я в голяма купа. Маринатата се приготвя по следния начин – смесват се водката, виното, водата, черния пипер, джинджифил, солта и захарта, лука се нарязва на едри парчета, а сокът от лимона и портокала се изстисква, добавя се и зехтин. Трябва да престои в маринатата поне 12 часа като е добре периодично да я завъртате.
Плънката се приготвя като запържите ситно нарязания лук и сложите каймата да се запържи. Постепенно добавяте плодовете, орехите и подправките. Оставете всичко да се задуши. Ако желаете може да добавите и ½ ч.ч бяло вино. Оставете оризът да глътне виното и добавете още толкова вода.
Напълнете пуйката с плънката и зашийте, за да не изпада при печеното. Може да намажете пуйката със смес направена от изброените продукти, като най-обилно трябва да е в гънките не бутчетата.
Пече се в умерена фурна като на пуйката й трябват по 45 минути за всеки килограм месо.
Коментари