Gotvach.bg»Статии»Празнична Трапеза»Да приготвим перфектната коледна пуйка

Да приготвим перфектната коледна пуйка

Сия РибагинаСия Рибагина
Мастър Шеф
72
печена пуйка

Един от най-запомнящите се моменти на коледната празнична вечеря е, когато поднесем вкусна, сочна и ароматна пуйка на масата.

Всеки грабва вилиците си при вида на перфектно златисто-кафявата птица, с блестящ вид с сочен вкус.

Уверете се, че вашата пуйка ще бъде приготвена правилно, като следвате тези прости съвети за подготовка, обработване и печене на основния продукт за празничната вечеря:

Размразяване на пуйката:

Ако сте купили пуйката седмица по-рано, замразете веднага, или купете ден-два по-рано и я приберете в хладилник.

Размразете си пуйката в хладилник за 24 часа. Извадете я ден преди да я готвите, а може да я размразите и по-бързо, като я покриете със студена вода в мивката и подменяте водата на всеки половин час. Не разопаковайте замразена пуйка преди размразяване. За най-добро качество на птицата, не се замразява повторно.

Печене на пуйката

Купете си пуйка с изскачащ таймер или свирка, които осигуряват правилното време за готвене. Намажете пуйката със студено пресован зехтин. Поставете с пуешките гърди нагоре на стойка или скара в плитка тава. Гответе в пещ или фурна, предварително загрята до 165 ° С.

коледна пуйка

За не пълнени пуйки е добре да се поставя стрък или два целина, подправки и нарязани лук и шепа магданоз в кухината, за да поддържат месото влажно и сочно.

Покрийте птицата с фолио хлабаво върху пуйката, за да се предотврати прекомерното препичане. През последния половин час на готвене отстранете фолиото и допечете без него. Пуйката е готова, когато термометър забит в месото показва около 85° С и на плънката е 75° С.

Никога не гответе частично пуйката, гответе до пълната готовност. За по-лесно разрязване след опичане оставете пуйката покрита с алуминиево фолио за поне 20мин, така ще се запазят соковете в птицата и тя ще остане сочна.

Плънка за пуйката:

Съставките за вкусна плънка са безкрайни. Просто бъдете креативни. За традиционна плънка добавете лук, целина, нарязани моркови и магданоз.

Добавете портокалов сок или мандарина, вино, кори от портокал, ябълки на кубчета, стафиди, подправете с мащерка и канела за по коледен аромат. Допълненията могат да включват и гъби, кестени, пресни или сушени боровинки, бадеми или орехи. Пригответе плънката точно преди да сложите пуйката във фурната.Всичко трябва да се сготви веднага и да се напълни преди термичната обработка на птицата.

Пълни се до шията от главната кухина с подготвената плънка. Не я пълнете плътно, не натъпквайте плънката, защото при печене тя ще се разшири и пуйката няма да се сготви правилно. Когато пуйката и плънката са готови, извадете плънката и поставете в купа за сервиране.

Ако сте решили да приготвите пуешко за вашата празнична трапеза, препоръчваме да опитате нашите рецепти за:

- печена пуйка;

- пълнена пуйка;

- пуешки пържоли;

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest