Горещото ароматно кафе има милиони почитатели в цял свят. Кафето има славата на напитка, която дарява бодрост и настроение. Но това е вярно само когато кафето е правилно приготвено.
Ако подходите лекомислено към правенето на кафе, можете да развалите дори най-изискания и скъп сорт от разкошните зърна. А и приготвеното по неправилен начин кафе няма полезните свойства на вълшебната напитка.
Най-популярните сортове кафе за робуста и арабика. Робустата има леко грубоват вкус, силен и тръпчив. Съдържанието на кофеин в тези зърна може да превиши три процента.
Арабика има по-мек вкус, с отчетливо изразен кисел привкус, а съдържанието на кофеин се колебае от половин до един и половина процента.
За да сварите перфектно турско кафе, ви е необходимо медно джезве. За целта преди да сложите кафето, трябва да изплакнете с гореща вода джезвето.
Сипете две чаени лъжички смляно кафе в джезвето и го залейте със сто милилитра вряла вода така, че неразтвореното кафе да не изплува на повърхността.
Започне ли по стените на джезвето да се надига пяна и мехурчета, трябва да намалите огъня, за да заври кафето много бавно. В момента на завирането на водата кафето започва да се надига.
Кафето е сварено, когато пяната се е надигнала, но не е започнала да се разпада. Идеалната пяна е тъмна, с големи мехурчета. След като кафето се утаи, пяната става дребна и почти прозрачна.
За да се утаи кафето по-бързо, в него се добавя една чаена лъжичка студена вода. Можете да приготвите кафе по екзотичен начин.
За целта прясносмлени зърна се заливат със студена вода в съотношение едно към две. Оставят се да престоят едно денонощие на тъмно място, прецежда се и пак се смесва със студена вода.
Можете да добавите в кафето си пикантни подправки, за да го направите по-ароматно и екзотично – например индийско орехче и черен пипер.
Вижте също как да разпознаем качественото кафе, колко кафе може да се пие дневно или научи как се прави каймак на кафе.
Коментари