Кафето е най-консумираната ободряваща напитка, чието тонизиращо действие се дължи на съдържащия се в него кофеин.
Най-ароматно е кафето, приготвено непосредствено след смилане на добре изпечените кафени зърна, които трябва да бъдат правилно съхранявани в плътно затворени съдове.
Основните видове кафе, които се приготвят, са следните:
- Турско кафе /натурално/ - 1 ½ чаена лъжица ситно смляно кафе и 1 чаена лъжица захар се разбъркват и се заливат с 1 кафена чаша студена вода и отново се разбърква. Кафето се вари до кипване при ниска температура, за да се получи хубав каймак;
- Шварц кафе - 3 чаени лъжици едро смляно кафе се поставя в подходящ съд, залива се с 1 чаена чаша кипяща вода и съдът се захлупва. Вари се 1 минута, след което се оставя няколко минути да се утаи и се прецежда през гъста цедка. Поднася се със захар - всеки си слага според вкуса;
- Шварц кафе меланж – представлява смес от шварц кафе и горещо прясно мляко в съотношение 1:1. Поднася се в чаени чаши;
- Кафе еспресо - приготвя се в специална кафеварка от 1 ½ чаена лъжица едро смляно кафе и 1 кафена чаша вода. Поднася се със захар на вкус;
- Инстантно кафе – 1 чаена лъжица разтворимо кафе се поставя в чаша и се залива с 1 кафена чаша гореща или студена вода /по желание/. Количеството на захарта се определя от консумиращия. За да се получи каймак, инстантното кафето се смесва със захарта и се разбърква с 1 чаена лъжица вода до побеляване, след което се налива останалото количество вода и се разбърква добре. Разтворимото кафето може да се приготви и с газирана вода или лимонада;
Кафето приготвено по някои от тези начини може да се поднася в комбинация с мляко или сметана /без турското кафе/.
Кафето се поднася за закуска, след храна или при посрещане на гости по всяко време на деня.
Коментари