Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как правилно да си приготвим елда?

Как правилно да си приготвим елда?

Елда

Елдата, за която все повече се говори през последното десетилетие, продължава да придобива все по-голяма популярност. В това няма нищо странно, тъй като тя е истинска бомба от безценни за здравето съставки. Съдържа в себе си повече протеини отколкото притежават месото и месните продукти, много витамини и минерали, като същевременно е изключително бедна на мазнини.

Елдата, която доскоро беше позната с руското си наименование "гречка" се предлага вече в почти всички магазини за хранителни стоки и не е скъпа. Това, което притеснява повечето от нас обаче е факта, че не знаем как правилно да я приготвяме, така че хем да е приятна за консумиране, хем да не изгуби нито част от витамините си. Ето защо тук ще Ви дадем някои ценни напътствия, за да сте сигурни, че ще се справите с тази задача:

- Най-лесният метод за приготвянето на елдата е като измиете добре зрънцата и ги накиснете в достатъчно количество гореща вода. Подобно на боба оставете съда с елдата да престои една нощ и на сутринта я консумирайте на закуска като мюслито, без да се налага да я варите;

Елда с мляко

- Много разпространен метод за приготвянето на елда е чрез варене. Необходимо е да я измиете в гевгир подобно на начина, по който приготвяте ориза. Няма значение дали ще използвате студена или гореща вода, важното е измиването да става под течаща вода, като разбърквате добре зрънцата, за да могат да изпаднат попадналите при пакетирането на елдата боклучета.

След това я сложете да се вари, като имате предвид, че ще са ѝ необходими не повече от 5 минути на силен огън от момента на завирането на водата. След това котлонът се намалява на средна степен за около 7 минути и накрая се намалява минимално за още 3 мин. Елдата се отцежда и се консумира по предпочитания от Вас начин;

- Преди да сварите елдата можете също така да я запечете с тиган със или без мазнина. Необходимо е само да я измиете и да я отцедите докато зрънцата изсъхнат напълно. Сложете я в тигана и я запечете при непрекъснато разбъркване като внимавате да не прегори. После отново трябва да я сварите, но по този начин ще скъсите времето на сваряването ѝ значително.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest