Елдата е позната житна култура от дълбока древност, като нейните почти чудодейни лековити качества са широко разпространени в народната медицина на много нации. Културата, наричана още и черно жито, е изключително подходяща за хора с проблеми със сърцето, кръвоносните съдове, с храносмилането и дори с паметта.
Елдата има ниско съдържание на калории. Изключителното ѝ предимство е обаче, че тя е богата на протеини въпреки това. Съдържа и полезните за организма аминокиселини, калций, желязо, магнезий, фосфор, йод и витамини B1 и B6. Тя често е предписвана дори и от лекари на хора, които страдат от анемия, хипертония и заболяване на черния дроб.
Безспорно качество на елдата е, че при правилен хранителен режим, в който е включена, можете да прочистите организма си от вредните влияния на околната среда и некачествените храни, които консумираме.
Елдата се приготвя по специфичен начин. Необходими са ви за една порция четири чаши вряла вода за една чаша елда. Лечебното ястие е хубаво да започне да се прави в следобедните часове на деня. Черното жито се поставя в дълбок съд. Залива се с две чаени чаши вряла вода. Върху съда поставете капак. Трябва да престои така поне три часа.
След като изтече времето, сменете водата и я заменете с нова, отново завряла. Поставете отново капака и оставете житната култура да престои за цялата нощ. На следващата сутрин прецедете елдата и я консумирайте. Повтаряйте процедурата всеки ден в рамките на две последователни седмици.
Няма никакви ограничения за количеството консумирана от вас елда. Най-добре е да я хапвате сутрин. За по-ефективно пречистване на организма наред с елдата повишете приема на вода, плодове и зеленчуци.
Пийте през тези две седмици зелен чай вместо кафе. Важно е да знаете, че загубата на тегло може да продължи дори след приключване на детоксикиращия режим, тъй като организмът продължава своето пречистване още няколко дни след това.
Коментари