Родината на елдата, издигната от руската нация в култ, всъщност е Индия, но е факт, че там по неясни причини е по-малко популярна. Най-вероятно защото в продължение на векове се е считало, че тя е храна за бедните.
Истината е, че елдата е богата на много ценни хранителни вещества и освен това е екологично чист продукт. Независимо къде ще я засеете, около нея никога няма да видите плевели, поради което не се налага и да я обработвате с пестициди.
В наше време елдата вече добива все по-голяма популярност, независимо дали ще я срещнете под това име или под руското - гречка. Освен че е много полезна, ако се научите как да я приготвяте, тя може да служи като прибавка към супи, за основа на салати, за основни ястия, за тестени сладкиши и дори за десерти.
Подобно на ориза елдата не е трудна за приготвяне, като трябва да сте наясно със следните неща:
- Задължително е да измиете елдата, преди да я варите, и то хубаво, за да отпаднат от нея остатъчните частици и люспички;
- След като сте измили елдата, е добре да я оставите в гевгир да се отцежда и то по възможност на слънчево място;
- При варенето на елдата е добре да избирате тенджера с дебело дъно и е задължително капакът ѝ да се затваря добре. За да стане елдата приятна на вкус, трябва по-скоро да се вари на пара, отколкото да се разварява;
- Класическото съотношение на елдата към водата е 1:2, но ако искате да е по-разварена и да я използвате под формата на каша (например като добавка към различни зеленчукови пюрета), можете да добавите повече вода;
- Ако приготвяте елдата за възрастни, е добре да я варите в предварително подсолена вода, но ако я използвате за бебешки храни, по-добре не слагайте сол;
- Елдата трябва да се вари на силен огън за около 5 минути, на среден огън - за около 7, и на най-ниската степен на котлона - за около 3 минути;
- След като елдата се е сварила, я махнете от котлона, но не я отхлупвайте, а сложете върху капака ѝ хавлиена кърпа и я оставете да почива така около 15 мин;
- В зависимост от това какво ще приготвяте с елда, можете да я измиете със студена вода. Така зрънцата ще се отделят и няма да изглеждат като каша.
Предлагаме ви и няколко апетитни рецепти с елда, които може да опитате: шаран с елда, крокети от елда и гъби, мусака с елда и тиквички с елда.
Коментари