Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да сварим киноа, амарант и сорго

Как да сварим киноа, амарант и сорго

RalitsaRalitsa
Новак
15
Киноа
Водоустойчив панер елипса - 25 см
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Водоустойчив панер елипса - 25 см
11.50 лв.

Наричат киноата царицата на зърнените култури. Тя съдържа ценни аминокиселини и има високо протеиново съдържание. Семената кионоа са чудесен заместител на ориз, кускус или булгур.

Преди да се сварят, зърната трябва да се изсипят в гевгир със малки дупчици. Някои накисват киноата за 5 минути в студена вода, за да се отделят дребните нечистотии.

Измиват се обилно, след което технологията при варенето е както при ориза – към една купа киноа се прибавят две купи вода.

По желание се добавя и сол - по ¼ чаена лъжичка на 1 чаша. Имайте предвид, че при варене зърнената култура увеличава обема си четири пъти. Варенето на киноата отнема около 15 минути. Много полезни са и кълновете киноа. Преди да се консумират обаче, те трябва да престоят във вода около 12 часа.

Сорго

Амарантът също не отстъпва на киноата по здравословни ползи за организма. Смята се, че това е била основна храна за ацтеките. Семената съдържат незаменимата аминокиселина лизин, която не може да бъде синтезирана в човешкия организъм.

Има противовирусно действие. И амарантът е с богато съдържание на протеини и ненаситени мазнини. За тази зърнена култура е необходимо повече време за варене.

Преди да се свари, се измива. Съотношението амарант-вода в съда за варене трябва да е 1 към 3. Вари се около 30 мин. След като махнете съда от котлона, оставете още десетина минути, докато набъбне.

Амарант

Растението сорго си е спечелило славата на „камила в растителния свят“, защото е много издръжливо на суша. Въпреки това в България тази култура не се отглежда масово.

В някои държави, като например Китай, соргото е основен заместител на пшеницата при производството на хляб. В същата страна зърната се ползват за направата на соргова бира.

Преди да се сварят, семената трябва да се накиснат за около 12 часа - сместват се една част зърна с три части вода. Варят се, докато не омекнат.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Тази статия още не е коментирана. Бъди първият, който ще остави коментар към нея:Анонимен