Картофите доставят много хранителни вещества към дневното ни меню. Когато са сварени, можем да ги използваме като гарнитура към ястие или за картофена салата. Не е трудно да сварите картоф и най-вероятно го правите по един и същ начин, всеки път. Следващия път пробвайте по друг, защото има няколко начина да сварим картофи. Вижте кои са те:
Сварете млади картофи
Измийте кората внимателно без да я стържете. Сложете тенджерата с вода на котлона и добавете щипка сол. Сложете картофите, след като водата заври без да захлупвате тенджерата. След като водата с картофите е завряла, оставете тенджерата да къкри на слаб огън за 10-15 минути или докато картофите омекнат. Махнете ги от котлона и ги изцедете от водата. След това сервирайте.
Варене на по-стари картофи
Почистете картофите добре. Налейте студена вода в тенджерата, сложете картофите вътре и оставете на котлона. Не покривайте тенджерата с капака. След като водата заври оставете картофите за 15-25 минути на слаб огън. Имайте предвид, че на старите картофи може да им отнеме и 40 минути варене. След като са готови, ги махнете от котлона и ги изцедете. Може да ги използвате за картофена салата или нещо друго.
Варене на картофи с мента
Някои хора обичат картофи с мента - това са най-вече феновете на агнешко с картофи. Напълнете ¾ от съда за готвене със студена вода. Сложете сол и прибавете един пресен стрък мента. Добавете картофите и оставете да заврат, а след това да къкрят за 15-20 минути. Изцедете ги с гевгир и изхвърлете ментата. На финала им сложете масло или зехтин.
Картофи в микровълнова
Почистете хубаво новите картофи без да ги белите. Сложете ги в широка купа, подходяща за микровълнова и добавете 1 ½ супени лъжици вода. Покрийте купата с подходящ материал за микровълнова. Оставете хи в микровълновата на максималната температура, докато се омекнат. По време на готвенето разбъркайте веднъж. Изчакайте 5 минути преди да сервирате.
Картофи, подобни на брашно
Обелете и нарежете картофите на кубчета. Напълнете тенджера със студена вода и добавете картофите в нея. Оставете ги да заврат и след това ги оставете да къкрят за 15-20 минути. Изцедете ги с гевгир.
Ако пък желаете да заложите на традиционните методи за приготвяне на картофи, препоръчваме да опитате следните рецецепти:
- картофи соте;
Каквото и да си приготовите, резултатът ще е винаги вкусен!
Коментари