Печените картофи са едно от най-вкусните и евтини ястия. Те могат да бъдат поднесени както самостоятелно, така и като гарнитура към различни месни и рибни ястия.
Картофите са добър източник на фибри, витамин С и други полезни вещества. Има много начини да се изпекат картофи. Сами можете да изберете метода, който е най-подходящ за вас, а можете и да експериментирате.
Необходими продукти: 1 килограм картофи, заквасена сметана на вкус, 3-4 супени лъжици зехтин, 1 супена лъжица масло, кашкавал или сирене на вкус, сол и черен пипер на вкус.
Картофите се измиват добре под течаща вода с гъба вместо да се обелват, и след това се подсушават добре. Махат се наранените и загнилите места. Набождат се на няколко места с вилица.
Всеки един от картофите се намазва добре със зехтин, за да бъде покрит изцяло с мазнина. Поръсват се с черен пипер и сол. Картофите се слагат в тава и отгоре се разпределя маслото. Пекат се от 45 до 60 минути на 220 градуса. Когато са готови, а това лесно се проверява с вилица, се заливат със сметана и се поръсват с настърган кашкавал.
Можете също така да опечете картофите по бавния начин. Подготвените за печене картофи се пекат 1 час на 170 градуса и след това още 40 минути на 190 градуса. Това прави коричката хрупкава. Ако картофите са по-дребни, се пекат 1 час на 170 градуса и 20 минути на 190 градуса.
Можете да опечете картофи в алуминиево фолио. Картофите се измиват, подсушават, намазват се със зехтин, поръсват се със сол и черен пипер. Всеки картоф се слага в парче фолио, добавя се парченце масло и фолиото се увива около картофа. Пече се до омекване на картофа. Печенето е от 45 до 60 минути на 220 градуса.
Картофи могат да се опекат и в микровълнова фурна. Измитите и подсушени картофи се набождат с вилица на няколко места и се слагат в чиния. Пекат се 5 минути на максимална мощност в микровълновата. Обръщат се на другата страна и се пекат още 5 минути. Ако все още не са готови, се пекат още 1 минута. Интервалите от по 1 минута продължават, докато картофите не се опекат.
Петият начин за печене на картофи е с добавяне на течност. Картофите се измиват добре с гъба, но не се подсушават. Течността, която остава върху тях, спомага за по-наситения им вкус при печене.
Печете картофите на 165 градуса около 4 часа. С помощта на този метод картофите ще са с мека коричка и много леки и приятни на вкус.
Коментари