Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Три начина да изпечем риба

Три начина да изпечем риба

Риба

Ето три лесни рецепти за приготвянето на печена риба, подходящи за почти всякакъв вид риба, която става за печене.

Печена на фурна риба със сметана

Необходими продукти: 4 риби с размер на скумрия или пъстърва, 2 лимона, 2- 3 скилидки чесън, розмарин, сол и черен пипер на вкус, 200 мл. заквасена сметана, 1/2 кофичка кисело мляко.

Печена риба

Начин на приготвяне: Добре почистената и измита риба се поръсва от всички страни със сол и черен пипер. Помнете, че рибата носи на много сол.

Пълните я с нарязани на две тънки резени лимон, нарязаните скилидки чесън и розмарина. Ако разполагате с пресен розмарин, е най-добре просто да сложите по едно стръкче от него във всяка риба. Подреждате рибите в намазана с мазнина тава.

Смесвате киселото мляко и сметаната и заливате рибите с така приготвения сос. За красота може върху тях да сложите резенчета лимон и/ или домати и да поръсите допълнително рибата с розмарин и малко черен пипер.

Рибата се пече под фолио в предварително загрята на 200 градуса фурна. Времето на печенето зависи от размера на самата риба. След като е готова, можете да махнете фолиото и да я оставите малко да се запече.

Лаврак

Увита във фолио риба, печена на фурна

Необходими продукти: 4 риби с размер на скумрия или пъстърва, 2 лимона, 2- 3 скилидки чесън, сол и черен пипер на вкус, няколко стръка пресен копър, 100 г стафиди.

Начин на приготвяне: Добре почистената и измита риба се поръсва от всички страни със сол и черен пипер. Вътрешността й се напълва с нарязания на ситно чесън, резенчета лимон, стафидите и накрая се слага във всяка риба по 1 стръкче копър.

Всяка риба се увива във фолио и всички риби се поставят в подходяща тава за печене. Долива се малко вода и тавата се слага в предварително загрята на 200 градуса фурна.

Риба на грил

Риба на скара

Необходими продукти: 4 риби с размер на скумрия или пъстърва, лимонов сок, разтопено масло, скълцан чесън, сол и черен пипер на вкус.

Начин на приготвяне: Добре почистената и измита риба се поръсва от всички страни със сол и черен пипер. Приготвя се смес от лимонов сок и скълцаният чесън и с него се намазва рибата. Оставя се на студено за около 30 мин.

След като скарата е достигнала силна температура, рибата се намазва с масло и се изпича от двете страни, докато придобие характерния златист цвят и се отпечатат решетките на скарата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.7
51
40
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Тази статия още не е коментирана. Бъди първият, който ще остави коментар към нея:Анонимен