Ето три лесни рецепти за приготвянето на печена риба, подходящи за почти всякакъв вид риба, която става за печене.
Печена на фурна риба със сметана
Необходими продукти: 4 риби с размер на скумрия или пъстърва, 2 лимона, 2- 3 скилидки чесън, розмарин, сол и черен пипер на вкус, 200 мл. заквасена сметана, 1/2 кофичка кисело мляко.
Начин на приготвяне: Добре почистената и измита риба се поръсва от всички страни със сол и черен пипер. Помнете, че рибата носи на много сол.
Пълните я с нарязани на две тънки резени лимон, нарязаните скилидки чесън и розмарина. Ако разполагате с пресен розмарин, е най-добре просто да сложите по едно стръкче от него във всяка риба. Подреждате рибите в намазана с мазнина тава.
Смесвате киселото мляко и сметаната и заливате рибите с така приготвения сос. За красота може върху тях да сложите резенчета лимон и/ или домати и да поръсите допълнително рибата с розмарин и малко черен пипер.
Рибата се пече под фолио в предварително загрята на 200 градуса фурна. Времето на печенето зависи от размера на самата риба. След като е готова, можете да махнете фолиото и да я оставите малко да се запече.
Увита във фолио риба, печена на фурна
Необходими продукти: 4 риби с размер на скумрия или пъстърва, 2 лимона, 2- 3 скилидки чесън, сол и черен пипер на вкус, няколко стръка пресен копър, 100 г стафиди.
Начин на приготвяне: Добре почистената и измита риба се поръсва от всички страни със сол и черен пипер. Вътрешността й се напълва с нарязания на ситно чесън, резенчета лимон, стафидите и накрая се слага във всяка риба по 1 стръкче копър.
Всяка риба се увива във фолио и всички риби се поставят в подходяща тава за печене. Долива се малко вода и тавата се слага в предварително загрята на 200 градуса фурна.
Риба на скара
Необходими продукти: 4 риби с размер на скумрия или пъстърва, лимонов сок, разтопено масло, скълцан чесън, сол и черен пипер на вкус.
Начин на приготвяне: Добре почистената и измита риба се поръсва от всички страни със сол и черен пипер. Приготвя се смес от лимонов сок и скълцаният чесън и с него се намазва рибата. Оставя се на студено за около 30 мин.
След като скарата е достигнала силна температура, рибата се намазва с масло и се изпича от двете страни, докато придобие характерния златист цвят и се отпечатат решетките на скарата.
Коментари