Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да изпечем фъстъци

Как да изпечем фъстъци

DesislavaDesislava
Новак
217
печени фъстъци

Фъстъците са много добър източник на мононенаситени мазнини и са един от перфектните съюзници на здравото сърце. Те разполагат с богат набор от хранителни вещества като витамин Е, ниацин, фолиева киселина, протеини и манган. В допълнение на това, фъстъците предоставят на организъма фенолов антиоксидант и ресвератрол, които се срещат в червеното грозде и червеното вино.

Не само, че фъстъците съдържат фолиева киселина, здравословни мазнини, съдържащи се в зехтина, но новите изследвания показват, че тези вкусни ядки са толкова богати на антиоксиданти, колкото повечето плодове.

Печените фъстъци са първият съперник по съдържание на антиоксиданти на къпините и ягодите, и са далеч по-богати на тях от ябълките, морковите или цвеклото.

Изследване, проведено от екипа на Университета във Флорида след редица опити и проучвания са установили, че печенето на фъстъци увеличава с 22 процента съдържанието на антиоксиданти в тях.

Ресвератролът е флавоноид, този хранителен елемент подобрява притока на кръв в мозъка в следствие, на което намалява риска от инсулт с 30 процента.

Той стимулира и освобождава молекулите на азотен оксид в лигавицата на кръвоносните съдове, които сигнализират на околните мускули да се отпуснат и така те се разширяват, а притока на кръв се увеличава.

Те не само са полезни за здравето, а и няма по-примамливо нещо от аромата на току що изпечени фъстъци. Те заедно с орехите и другите подобни ядки са малко „капризни” по отношение на печенето, но въпреки това не е толкова трудно да се справим.

За да изпечем фъстъци е необходимо предварителна подготовка преди да ги сложим във фурната. Първото, което трябва да направите е леко да навлажните суровите фъстъци.

След това в купа смесете малко брашно и сол и поръсете влажните фъстъци. Разбъркайте добре. Брашното ще помогне на солта да се полепи по-добре по повърхността им.

Поставете фъстъците в предварително загрята фурна до 150 градуса, като периодично разбърквайте. След около двайсетина минути ще имате изпечени фъстъци, които ще познаете не само по примамливия аромат, но и по леко променения цвят на обелката им.

Прочетете още за ползите на фъстъченото масло.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.6
52
45
32
22
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Росен
Росен
До сега в фурна не съм пекъл. В микровълнова стават за 2-3 минути
14.02.2016 21:22
Ирина Андреева Jolie
Ирина Андреева Jolie
За колко време ги печеш във фурна и на какви градуси?Аз само в микровълнова ги правя и съм доволна от резултата :)
19.01.2016 14:15
Иси
Иси
аз първо ги измивам след това ги поръсвам със сол и ги мятам във фурната..
19.01.2016 13:45
Ирина Андреева Jolie
Ирина Андреева Jolie
Аз ги пека без брашно :) Най-важмо е самите фъстъци да са качествени и хубав сорт :) Много продавачи спекулират като лъжат за произхода им и дават китайски за български.Който ги познава обаче трудно ще го преметнат :)
19.01.2016 10:17
1
Костов
Костов
Традиционно Фъстъците се пекат с черупките.Така ядките се запазват
от прегаряне и оронване на червената им обвивка, в която се съдър-
жат ресвератролът и другите полифеноли.След това и хората и майму-
ните практикуват да ги консумират като строшават черупките и хап-
ват ядките,които са с доста по-различен и добър вкус от обелените
предварително и после печени ядки.Черупките на фъстъците,орехите,
лешниците и др.пазят ядките им от гранясване, ако са правилно тре-
тирани и изсушени добре,но и производителите и търговците предпо-
читат да ги белят предварително с цел спестяване на разходи за
трнспорт и съхранение без да ги е грижа какво ще ядат хората после
Предлаганият от Вас начин на печене на фъстъчени ядки води до не-
желано натоварване със сол на организма.Моля Ви да избягвате да
коментирате механизмите на биоактивността на различните фитонут-
риенти,като например на ресвератрола.
20.05.2014 20:06
8
Васка Трачева
Васка Трачева
Препоръчвам фъстъците да се измиват много добре под течаща вода.След като се отцедят,да се наръсят със смес от брашно и сол на вкус,леко да се "стръскат" - и -в тавата за печене,както сте указали!
16.05.2014 21:32
2
1
Георги Митев
Георги Митев
Докато ги пекох и бърках, солта им се орони, затова след като ги опекох, ги навлажних пак и ги наквасих отново с брашно и сол, после ги сложих отново във фурната, без да ги бъркам, докато им изсъхне панировката. Така се получиха както ги обичам приятно солени.
10.12.2013 17:57
6
3