Фъстъците са много добър източник на мононенаситени мазнини и са един от перфектните съюзници на здравото сърце. Те разполагат с богат набор от хранителни вещества като витамин Е, ниацин, фолиева киселина, протеини и манган. В допълнение на това, фъстъците предоставят на организъма фенолов антиоксидант и ресвератрол, които се срещат в червеното грозде и червеното вино.
Не само, че фъстъците съдържат фолиева киселина, здравословни мазнини, съдържащи се в зехтина, но новите изследвания показват, че тези вкусни ядки са толкова богати на антиоксиданти, колкото повечето плодове.
Печените фъстъци са първият съперник по съдържание на антиоксиданти на къпините и ягодите, и са далеч по-богати на тях от ябълките, морковите или цвеклото.
Изследване, проведено от екипа на Университета във Флорида след редица опити и проучвания са установили, че печенето на фъстъци увеличава с 22 процента съдържанието на антиоксиданти в тях.
Ресвератролът е флавоноид, този хранителен елемент подобрява притока на кръв в мозъка в следствие, на което намалява риска от инсулт с 30 процента.
Той стимулира и освобождава молекулите на азотен оксид в лигавицата на кръвоносните съдове, които сигнализират на околните мускули да се отпуснат и така те се разширяват, а притока на кръв се увеличава.
Те не само са полезни за здравето, а и няма по-примамливо нещо от аромата на току що изпечени фъстъци. Те заедно с орехите и другите подобни ядки са малко „капризни” по отношение на печенето, но въпреки това не е толкова трудно да се справим.
За да изпечем фъстъци е необходимо предварителна подготовка преди да ги сложим във фурната. Първото, което трябва да направите е леко да навлажните суровите фъстъци.
След това в купа смесете малко брашно и сол и поръсете влажните фъстъци. Разбъркайте добре. Брашното ще помогне на солта да се полепи по-добре по повърхността им.
Поставете фъстъците в предварително загрята фурна до 150 градуса, като периодично разбърквайте. След около двайсетина минути ще имате изпечени фъстъци, които ще познаете не само по примамливия аромат, но и по леко променения цвят на обелката им.
Прочетете още за ползите на фъстъченото масло.
Коментари
от прегаряне и оронване на червената им обвивка, в която се съдър-
жат ресвератролът и другите полифеноли.След това и хората и майму-
ните практикуват да ги консумират като строшават черупките и хап-
ват ядките,които са с доста по-различен и добър вкус от обелените
предварително и после печени ядки.Черупките на фъстъците,орехите,
лешниците и др.пазят ядките им от гранясване, ако са правилно тре-
тирани и изсушени добре,но и производителите и търговците предпо-
читат да ги белят предварително с цел спестяване на разходи за
трнспорт и съхранение без да ги е грижа какво ще ядат хората после
Предлаганият от Вас начин на печене на фъстъчени ядки води до не-
желано натоварване със сол на организма.Моля Ви да избягвате да
коментирате механизмите на биоактивността на различните фитонут-
риенти,като например на ресвератрола.