Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да си изпечем леблебия

Как да си изпечем леблебия

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k
Леблебия

Леблебията е много ценна, но често пренебрегвана култура. От леблебията може да се направят различни видове ястия, но тя се използва също така и за приготвяне на десерти и дори на напитки.

С печена леблебия може да се приготви заместител на кафе, който по цвят ще напомня за тонизиращата напитка, но няма да съдържа кофеин. Навремето нашите прабаби често са си приготвяли така нареченото кафе от леблебия.

Леблебията съдържа голямо количество ценни растителни белтъчини, а също така ненаситени мазнини и необходими макроелементи като желязо. Леблебията съдържа незаменимата за човешкия организъм аминокиселина лизин, витамини В1 и В6, както и фолиева киселина.

Нахут

За приготвянето на кафе от леблебия просто опечете зърната до покафеняване и след това ги оставете да изстинат. Те се смилат на фин прах, който се използва за приготвяне на напитка по начина, по който се прави турско кафе.

Три чаени лъжички от смляната леблебия се кипват с 180 милилитра вода. Щом кипне, напитката се сваля от котлона, а след това се връща и отново се сваля, за да кипне три пъти. Подслажда се със захар или мед.

Печена леблебия

С леблебия можете да направите вкусен и хрупкав десерт. Предварително трябва да сварите леблебията. Тя се накисва за 8 часа във вода, а след това се вари около 2 часа, докато омекне леко. Не е добре зърната да се разпадат, просто трябва да са меки.

Водата се излива и зърната се изсушават. След като изсъхнат напълно, се поръсват с канела и пудра захар по ваша преценка. Изтърсват се тава, като зърната трябва да са само един слой. Пекат се 40 минути на 190 градуса.

Зърната трябва да се оставят да изстинат направо в тавата. Този десерт става много хрупкав и вкусен. Печените зърна се съхраняват в сух буркан, където могат да запазят вкуса си около месец.

Можете да опечете леблебията и със сол или други подправки. За целта я сварете, изсушете зърната и след това печете 40 минути на 190 градуса, като поръсите с подправки по вкус. Печената леблебия е вкусна, когато е напълно изстинала.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.8
51
43
30
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Тази статия още не е коментирана. Бъди първият, който ще остави коментар към нея:Анонимен