Котидж е вид прясно сирене, което има зърнеста структура. То е меко и има нежен вкус, който до голяма степен наподобява извара. Прави се от пастьоризирано краве мляко.
Сиренето Котидж е чудесен източник на протеини, като в същото време съдържа много малко калории. Също така в него има витамин В, калций, фосфор и селен.
Как се прави сиренето Котидж?
Процесът започва с пресичане на млякото, към което се добавя някаква киселина. Когато киселинността на млякото се повиши, казеиновият протеин се отделя от суроватката – течната част на млякото. Получава се нещо като извара, която се втвърдява и се нарязва на парчета. След това сиренето се готви за да отдели още течност.
На финала се измива, за да се премахне киселинността и се изцежда, за да се отстрани влагата. Резултатът е зрънлива текстура, която лесно може да се натроши. На края може да се добавят още съставки за овкусяване на готовия продукт, като сметана, сол, билки и подправки.
Какви са ползите за здравето?
Котиджът е задължителна част от менюто на хората, които са на диета с цел сваляне на килограми. Високото му протеиново съдържание ще ви държи сити за дълго, като в същото време ще сте приели значително малко количество калории.
Казеинът в сиренето пък симулира усещането за пълен стомах. Калцият в него е свързван с метаболитните процеси в организма, които стимулират намаляването на мазнините и отслабването.
Хората, които тренират усилено за качване на мускулна маса, също са големи почитатели на сиренето Котидж. Доказано е, че тренировките в комбинация с висок прием на протеини помагат за оформянето на мускули. А благодарение на казеина, усвояването на протеина става бавно.
Също така сиренето Котидж е полезно, защото намалява инсулиновата резистентност, която може да доведе до развитието на диабети от втори тип.
Благодарение на калция се осигурява заздравяване и укрепване на костната структура. Селенът в това сирене пък увеличава антиоксидантите в кръвта.
Ето няколко идеи за какво може да ползваме Котидж сиренето в кулинарията:
- за палачинки и гофрети, като в рецептата заменим с котидж сиренето;
- като добавка за салати за по-висок протеинов прием;
- като заместител на сметана и кисело мляко в плодови десерти;
- за сутрешна закуска с овесена каша и малко мед;
- може да замени заквасената сметана във всякакви рецепти;
- за направата на различни млечни сосове;
- в плодови смутита като заместител на млякото;
- може да бъде намазано върху филийка като крема сирене;
- подходящо е за приготвянето на различни печива;
- в бърканите яйца може да бъде добавен за по-кремообразна текстура и за вкус;
- може да се използва за лазаня като заместител на сирене Рикота.
Научи също как се съхранява прясно сирене, дали е полезно прясното сирене, как можеш да си направиш домашно крема сирене и може ли да се замразява сирене.
Коментари