Песто Трапанезе (Pesto Trapanese), известно и като червено песто, е сос от италианската кухня, който произлиза от региона Сицилия в Италия. Този вид песто е традиционно приготвян в Трапани, морски град на северозападното крайбрежие на Сицилия. Песто Трапанезе се отличава от по-известното песто от Генуа (Pesto Genovese) както по състав, така и по вкус.
Състав на песто Трапанезе
Основните съставки на Песто Трапанезе включват:
Бадеми
Вместо традиционните кедрови ядки, в Песто Трапанезе се използват бадеми, които са характерни за сицилианската кухня и придават пестото уникален вкус и текстура на песто Трапанезе.
Домати
Използват се зрели домати, например сорта Сан Марцано, за да придадат на пестото своя характерен цвят и аромат.
Босилек
В някои рецетпи за песто Трапенезе може да срещнете босилек като съставка. Възможно е да има и други свежи билки като мента и магданоз.
Екстра върджин зехтин
Зехтинът играе важна роля както за текстурата, така и за вкуса на пестото.
Пармезан или Пекорино
Понякога се добавя пармезан или пекорино, за да подчертае аромата на пестото.
Чесън
Няколко скилидки чесън допълват вкуса на песто Трапанезе.
Сол и черен пипер
За подправяне на вкуса. Не е изключено към тези подправки да се добави и червен пипер по желание.
Как да си направим домашно песто Трапанезе?
Сложете 100 г бадеми (може предварително леко да ги запечете на тиган) 200 г домати, 2 скилидки чесън и сол на вкус в чопър или блендер.
Започнете да смилате съставките, като постепенно добавяте 100 мл зехтин, докато сместа стане гладка и еднородна.
Добавете нарязания на малки парчета 50 г сирене пекорино и щипка черен пипер.
Продължете да блендирате, докато всички съставки се смесят добре и получите песто с желаната консистенция.
Кулинарни приложения на песто Трапанезе
Поднесете Песто Трапанезе върху сварени тестени изделия, като макарони, пене, талиатели, фарфале.
Спагетите с песто Трапанезе сат класика. Това е идеалният сос за паста.
Или гарнирайте фалафели, печено месо или за овкусяване на сандвичи и канапета.
Песто Трапанезе е свежо и ароматно предложение от сицилианската кухня с интензивен вкус и може да бъде приготвено бързо и лесно. То представлява алтернатива на класическото Песто Дженовезе и е подбрало вкусовете на Сицилия.
Коментари