Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Песто Трапанезе - състав и кулинарни приложения

Песто Трапанезе - състав и кулинарни приложения

Песто Трапанезе - състав и кулинарни приложения
Снимка: Албена Асенова

Песто Трапанезе (Pesto Trapanese), известно и като червено песто, е сос от италианската кухня, който произлиза от региона Сицилия в Италия. Този вид песто е традиционно приготвян в Трапани, морски град на северозападното крайбрежие на Сицилия. Песто Трапанезе се отличава от по-известното песто от Генуа (Pesto Genovese) както по състав, така и по вкус.

Състав на песто Трапанезе

Основните съставки на Песто Трапанезе включват:

Бадеми

Вместо традиционните кедрови ядки, в Песто Трапанезе се използват бадеми, които са характерни за сицилианската кухня и придават пестото уникален вкус и текстура на песто Трапанезе.

Домати

Използват се зрели домати, например сорта Сан Марцано, за да придадат на пестото своя характерен цвят и аромат.

Босилек

В някои рецетпи за песто Трапенезе може да срещнете босилек като съставка. Възможно е да има и други свежи билки като мента и магданоз.

Екстра върджин зехтин

Зехтинът играе важна роля както за текстурата, така и за вкуса на пестото.

Пармезан или Пекорино

Понякога се добавя пармезан или пекорино, за да подчертае аромата на пестото.

Брускети с песто Трапанезе

Чесън

Няколко скилидки чесън допълват вкуса на песто Трапанезе.

Сол и черен пипер

За подправяне на вкуса. Не е изключено към тези подправки да се добави и червен пипер по желание.

Как да си направим домашно песто Трапанезе?

Сложете 100 г бадеми (може предварително леко да ги запечете на тиган) 200 г домати, 2 скилидки чесън и сол на вкус в чопър или блендер.

Започнете да смилате съставките, като постепенно добавяте 100 мл зехтин, докато сместа стане гладка и еднородна.

Добавете нарязания на малки парчета 50 г сирене пекорино и щипка черен пипер.

Продължете да блендирате, докато всички съставки се смесят добре и получите песто с желаната консистенция.

Кулинарни приложения на песто Трапанезе

Паста с песто Трапанезе

Поднесете Песто Трапанезе върху сварени тестени изделия, като макарони, пене, талиатели, фарфале.

Спагетите с песто Трапанезе сат класика. Това е идеалният сос за паста.

Или гарнирайте фалафели, печено месо или за овкусяване на сандвичи и канапета.

Песто Трапанезе е свежо и ароматно предложение от сицилианската кухня с интензивен вкус и може да бъде приготвено бързо и лесно. То представлява алтернатива на класическото Песто Дженовезе и е подбрало вкусовете на Сицилия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest