Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Кулинарни приложения на барбуна

Кулинарни приложения на барбуна

Кулинарни приложения на барбуна

Из цяла Европа рибата барбун е позната като Царската риба. Риба, достойна за възхищение от царските особи и подходяща за всяка царска трапеза!

Най-често барбунът се приготвя пържен или на скара, но също така може да бъде приготвен и на фурна, да се маринова или пък от него да се сготви превъзходна рибена чорба. Последното не е особено удачно единствено защото костиците на тази риба са доста и премахването им може да се превърне в досадна дейност.

Кулинарните приложения на барбуна са почти неизчерпаеми, като в различните държави той се приготвя по различен начин. Все пак ще си позволим да ви дадем няколко идеи, особено ако току-що сте се сдобили с барбун и се чудите какво да правите с него.

Преди това обаче ще ви напомним, че тялото на барбуна е покрито с люспи, които трябва да бъдат премахнати, да бъде изкормен и добре измит.

Барбун на скара

Вероятно най-често срещания начин за приготвяне на барбун, с който си спестявате и досадното за мнозина пържене. Когато слагате барбуна на скарата е важно да имате предвид, че е добре той да бъде предварително намазан със зехтин или олио и да бъде осолен.

Можете и да си приготвите смес от подправки по избор (копър, магданоз, риган, розмарин, мащерка и др.), добавите към тях мазнина и прясно изцеден лимонов сок и с този дресинг да намажете добре рибата. Изпечете я от двете страни на скарата или на грил-тиган. Барбунът на скара е много вкусен.

Пържен барбун

Пържен барбун

Погрешно е да смятате, че най-доброто кулинарно приложение на барбуна е като го приготвите на скара. Можете да го изпържите в олио, като след като го подготвите за тази цел, го подсушите (в противен случай сгорещеното олио ще започне да пръска) и го поръсите със соло и черен пипер или други подправки по ваш избор. Оваляйте го в брашно и изпържете барбуна до златисто от двете страни. Ако искате да е по-хрупкав, използвайте царевично брашно, а не обикновено (тип 500).

Барбун на фурна

Характерното при приготвянето на барбун във фурната е, че той става по-вкусен ако предварително го мариновате, като освен лимонов сок и подправки по ваш избор, добавите и бяло вино. И още една тайна - конкретно към печен барбун пасват много добре и всякакви цитрусови добавки (портокал, грейпфрут и т.н.).

Маринован барбун
Снимка: Yordanka Kovacheva

Маринован барбун

Има най-разнообразни рецепти за маринован барбун, но класическата е той да бъде посолен с морска сол, да престои така два дни и след това да бъде измит от солта. В сгорещено олио се добавя малко бахар, зрънца черен пипер и дафинов лист. Заливаме рибата с олиото, прибираме в хладилника и след около 5 дни консумираме. Прекрасна рецепта за по студените зимни дни!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest