Сиренето маскарпоне, което става все по-популярно у нас, е меко сирене от каймака на биволско или краве мляко. То е с приятна кремообразна консистенция и много нежен вкус.
Според италианците това сирене е перфектно за приготвянето за различни видове десерти. В Италия маскарпонето се поднася като самостоятелен десерт, като в него се добавят плодове или подсладители.
То се използва предимно за приготвяне на различни видове кремове, а също така и за сладолед. С него се намазват блатове за торти, добавят го в плодови салати.
Най-известният италиански десерт – тирамису, не може да бъде приготвен без сирене маскарпоне. Преди векове този десерт се е поднасял в домовете на венецианските куртизанки, а днес е задължително присъствието му в менюто на всеки изискан италиански ресторант.
С помощтана сирене маскарпоне се приготвят много вкусни нежни десерти, които буквално се топят в устата. Със сирене маскарпоне можете да приготвите италиански плодов тартар.
Необходими са 200 грама малини и 200 грама ягоди, 2 кивита, 250 милилитра сметана, 100 грама маскарпоне, пудра захар и мента за украса. За соса ще ви трябват 100 грама малини и 100 грама захар.
Първо се приготвя сосът, като малините се смесват със захарта, кипват се за 2 минути и се пасират. Приготвя се крем, като сметаната се разбива и се добавя пудрата захар и маскарпонето.
Ягодите се режат на четвъртинки, кивито – на кубчета. В кулинарни рингове или в стъклени чаши се редят ред киви, ред ягоди, ред малини, като между редовете се слага крем. Полива се с изстудения сос и се украсява с ментови листенца.
Италианците хапват маскарпоне, като го мажат върху филии и го поръсват с подправки. Можете да приготвите млечен пастет от маскарпоне, като добавите в него подправки и сол на вкус.
Лесно се приготвят вкусни плодови салати с маскарпоне. Необходими са 250 грама маскарпоне, плодове по избор и смлени лешници. Плодовете се нарязват, сиренето се намачква с вилица и се смесва със смлените лешници. Добавят се плодовете и десертът се слага за половин час в хладилника.
Коментари