Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Кулинарно приложение на маскарпоне

Кулинарно приложение на маскарпоне

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Плодове с маскарпоне

Сиренето маскарпоне, което става все по-популярно у нас, е меко сирене от каймака на биволско или краве мляко. То е с приятна кремообразна консистенция и много нежен вкус.

Според италианците това сирене е перфектно за приготвянето за различни видове десерти. В Италия маскарпонето се поднася като самостоятелен десерт, като в него се добавят плодове или подсладители.

То се използва предимно за приготвяне на различни видове кремове, а също така и за сладолед. С него се намазват блатове за торти, добавят го в плодови салати.

Маскарпоне

Най-известният италиански десерт – тирамису, не може да бъде приготвен без сирене маскарпоне. Преди векове този десерт се е поднасял в домовете на венецианските куртизанки, а днес е задължително присъствието му в менюто на всеки изискан италиански ресторант.

С помощтана сирене маскарпоне се приготвят много вкусни нежни десерти, които буквално се топят в устата. Със сирене маскарпоне можете да приготвите италиански плодов тартар.

Необходими са 200 грама малини и 200 грама ягоди, 2 кивита, 250 милилитра сметана, 100 грама маскарпоне, пудра захар и мента за украса. За соса ще ви трябват 100 грама малини и 100 грама захар.

Първо се приготвя сосът, като малините се смесват със захарта, кипват се за 2 минути и се пасират. Приготвя се крем, като сметаната се разбива и се добавя пудрата захар и маскарпонето.

Кулинарно приложение на маскарпоне

Ягодите се режат на четвъртинки, кивито – на кубчета. В кулинарни рингове или в стъклени чаши се редят ред киви, ред ягоди, ред малини, като между редовете се слага крем. Полива се с изстудения сос и се украсява с ментови листенца.

Италианците хапват маскарпоне, като го мажат върху филии и го поръсват с подправки. Можете да приготвите млечен пастет от маскарпоне, като добавите в него подправки и сол на вкус.

Лесно се приготвят вкусни плодови салати с маскарпоне. Необходими са 250 грама маскарпоне, плодове по избор и смлени лешници. Плодовете се нарязват, сиренето се намачква с вилица и се смесва със смлените лешници. Добавят се плодовете и десертът се слага за половин час в хладилника.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
42
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Ирина Андреева Jolie
Много обичам Маскарпоне :) Всички десерти с него са ми любими.Обужавам Тирамису,всякакви торти с него и какво ли не.Вчера приготвих сва десерта с него и станаха фантастични.Скоро ще ги пусна и в сайта :)
0
0