Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Кулинарно приложение на какаово масло

Кулинарно приложение на какаово масло

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k1k
Какаово масло

Какаовото масло се извлича от какаовото дърво, широко разпространено в Централна Америка, Мексико и екваториалните области на Африка. То ражда продълговати плодове, в които се съдържат какаовите семена. Маслото, извлечено от тях, е една от най-стабилните и високо концентрирани натурални мазнини.

Една от най-популярните му употреби е в биокозметиката. То се разтапя при 36-38 градуса, поради което лесно се абсорбира от кожата. Облекчава сухата и раздразнена кожа. Неговите овлажняващи и лечебни свойства го правят универсален защитник на кожата от вредното влияние на слънцето и вятъра.

Все по-често какаовото масло започва да се използва и в кулинарията. То представлява светложълта, ядлива и натурална мазнина от какаовото зърно. Най-често се използва за производство на шоколад и какаов прах.

В суров вид какаовото масло се получава чрез метода на студеното пресоване. Той е изключително щадящ и способства запазването на естествените хранителни вещества в маслото.

Какао

Какаовото масло е сред най-устойчивите мазнини. В него се съдържат мощни антиоксиданти, които предпазват продукта от гранясване. Така то има годност от 2 до 5 години след производство. За целта е нужно да се съхранява на сухо и хладно място.

Гладката текстура и сладкият аромат на какаовото масло го превръщат в най-добрата съставка за шейкове, десерти, сладолед и домашни шоколади.

Домашен шоколад с какаово масло

Необходими продукти: 50 г какаово масло, 1 с.л. кокосово масло, 4 с.л. какао на прах, 4 с. л. лукума на прах, 3 с.л. рожков брашно, 1 ч. л. агаве нектар.

Начин на приготвяне: Какаовото и кокосовото масло се разтапят на водна баня. За да се разтопи по-бързо, какаовото масло първо се настъргва. Ако времето е топло, кокосовото масло ще е в течно състояние и няма да се налага да се разтапя. Какаовото масло се слага в купа, която се слага в друга купа с топла вода, за по-нежно разтапяне.

Когато маслата са напълно втечнени, към тях се прибавя какаото на прах, лукумата и рожковото брашно по лъжица, докато не се разтворят напълно.

Какаото може да се прибавя през сито, за да не се образуват бучки. Агавето също се добавя бавно и се разбърква. Течният шоколад се изсипва във формички и се оставя в хладилник, за да стегне.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest