Какво е лукума
Poutreia lucuma се нарича южноамериканско дърво с твърда, зелена външна черупка и мека жълта вътрешна част, която е суха и ароматна, сладка на вкус и прилича едновременно на тиква и картоф.
Инките използвали лукума от векове, а изсушеният на прах плод е разпространен днес по цял свят. Използва се като добавка и естествен подсладител. Намира място в десерти и сокове в сурово състояние, освен това търпи и термична обработка.
Състав и ползи от лукума
Освен че има приятен сладък вкус, лукумата на прах е много полезна. Има нисък гликемичен индекс, което я прави здравословна алтернатива на захарта и други подсладители.
В съдържанието на лукума се открива богатство от хранителни вещества - витамин D3, желязо, цинк, калций, бета каротин, фибри и фосфор.
В 15 грама от продукта се откриват:
- калории - 45, 9;
- протеини - 0, 6 г;
- мазнини - 0, 165 г;
- въглехидрати - 8, 59 г;
- захари - 3 г;
- фибри - 3, 88 г;
Неразтворимите фибри в лукума предотвратяват запек и други чревни неразположения, а разтворимите поддържат чревната флора и пазят от възпаления.
Богатството от антиоксиданти е надеждна защита срещу сърдечни и ракови заболявания.
Групата каротеноиди, на които се дължи цвета на плода, пазят здравето на очите, а витамин С в състава е гарант за силна имунна система. Полифенолите предпазват от диабет и подкрепят сърцето.
Сложните въглехидрати, съставляващи по-голямата част от въглехидратното съдържание на лукумата, насърчават здравословните нива на кръвната захар. Разтворимите фибри са допълнителната защита от диабет, те предотвратяват резките нива в покачване и сваляне на захарта в кръвта.
Препоръчителната доза от този подсладител е 15 грама или една супена лъжица.
Кулинарна употреба на лукума
Пресните плодове на лукумата са трудни за намиране в търговската мрежа, но лукума на прах е широко разпространена. Използването на подсладителя е в широки граници:
- Много добър заместител е на захарта в сурови десерти, тъй като текстурата на продукта е като на гранулирана захар, а вкусът наподобява този на кафявата. В съотношение 2:1 замества перфектно кафявата захар;
- Лукумата е популярна като ароматизатор за сладоледи и други десерти. В Перу сладоледът с лукума е много харесван. Може да се поръси и тортата с лукума;
- Киселото мляко, овесените ядки, смутитата и домашните ядкови млека с лукума придобиват нов сладък вкус и чудесен аромат. Мюслито и зърнените храни правят отличен тандем с лукума;
- За обогатяване на вкуса и хранителната стойност на печивата изборът на лукума е подходяща опция. В пудинги, бисквити, сладкиши може да се добави лукума.
Вижте също и кои са безвредните подсладители и що за подсладител е алулозата.
Коментари