Подсладителите се считат за алтернатива на захарта и като такива, те имат задачата да направят ястието ви вкусно, но и здравословно.
Съществуват два вида заместители на т.нар. „бяла отрова“ – захарта: синтетични и естествени. Тази статия е фокусирана върху предимствата на вторите и в частност: къде можете да ги откриете в очертанията на модерния пазар.
Ето подсладителите, които не са вредни:
Стевия
Стевията е хранителна добавка, бедна на калории и едновременно 300 пъти по-сладка от захарта. Ползва се много за сладкиши без захар. Това я прави подходяща за хора със здравословни проблеми и за такива, които желаят да изгубят от теглото си. Тя е натурален вид подсладител и се добива от растение в семейството на слънчогледите с името Stevia Rebaudiana Bertoni.
Произходът ѝ идва от Япония, но се разпространява предимно в Южна Америка и там се използва като подсладител от векове. Други предимства, които тази билка притежава, са, че тя не оказва отрицателно въздействие върху кръвната захар или инсулина. В съвременния пазар стевията е широко разпространена и може да бъде закупена лесно, но цената ѝ е най-висока спрямо останалите изброени безвредни подсладители. И все пак рецептите със стевия набират все повече популярност.
Пчелен мед
Медът е познат на всички ни, но малцина осъзнават неговите забележителни хранителни предимства. Като за начало, той е най-старият, познат за човечеството, заместител на захарта. В него се съдържат, ценни за организма, минерали и витамини, а добитият от пчелите нектар има свойството да разделя захарозата на два вида захари, улеснявайки нейното абсорбиране.
Освен това, суровият мед притежава антибактериални, антимикробни и антибиотични свойства, което го превръща в перфектния завършек на едно здравословно меню. Медът може да бъде закупен почти от всеки хранителен магазин и цената е напълно достъпна. Затова и медът в ястията е популярен естествен подсладител.
Канела
Канелата е широко разпространена подправка в съвременната кухня. Нейната популярност обаче е напълно оправдана, тъй като изследвания доказват полезните ѝ свойства за здравето. Някои от тях сочат, че канелата спомага за регулирането на кръвната захар, понижаването на LTD холестерола и също така може да преустанови разпространяването на гъбични инфекции. В допълнение, тя е богата на витамини и съдържа антиоксиданти.
Кокосова захар
Все по-бързо набиращ популярност заместител на захарта е кокосовата захар. Тя се добива от сока на кокосовата палма и има малко по-наситен вкус от обикновената кафява захар.
Кокосовата захар има значително малък гликемичен индекс, което я нарежда сред здравословните подсладители. Също така, тя съдържа разнообразие от витамини и минерали и същевременно е с ниски съдържания на фруктоза. Като недостатък може да се открои по-трудната достъпност на този продукт и значително по-високата му цена на пазара.
Монашески плод
Когато говорим за модерни натурални подсладители, няма как да не споменем монашеския плод или още наречен „лаканто“. Произходът му идва от Южен Китай и има древна история в монашеските общности.
Ползите му са причината да бъде използван широко в китайската медицина и да бъде определян като „Плодът на безсмъртния“. Той има 0 съдържание на калории и не влияе на кръвната захар.
Друго ключово предимство на този здравословен повредител е, че неговият сладък вкус се държи на антиоксиданти и с това качество се превръща за благоприятна за здравето съставка. Монашеският плод е полезен за хората, страдащи от диабет, като дори им предоставя 200-300 пъти по-сладък вкус от захарта.
Недостатъкът обаче на този подсладител е трудната му достъпност, като той все още не се доставя за територията на България. В световен план обаче се ползва в кулинарните рецепти при диабет.
Коментари