Прошутото е сред най-вкусните месни деликатеси. Той е сред основните, използвани в средиземноморската кухня. У нас еквивалент на прошутото са веяните и сушените меса.
Прошутото води своето начало от Италия. Истинското прошуто се приготвя от свински бут. Той се маринова и остава да зрее в специфични условия. Тайната на неговото приготвяне са подправките и точното количество сол, както и произходът на месото и местообитанието на животните.
В италианската кулинарна традиция този вид шунка се използва най-често за приготвянето на предястия и антипасти. Не минава през термична обработка, тъй като вкусовите му качества се променят.
Прошутото е една прекрасна добавка към всякакви свежи салати. В комбинация с моцарела или вкусна паста добива повече от невероятен вкус.
Употребата на прошуто е разнородна. То може да се консумира върху сандвичи, пици, със сос или като основна съставка на сандвичите панини. Ето няколко предложения как да го включите италианската шунка в менюто си:
Брускети с прошуто
Необходими продукти: 250 г прошуто, 1 франзела, 3 домата, магданоз, розмарин, 50 мл зехтин, сол
Начин на приготвяне: Франзелата се нарязва на филийки. Всяка се намазва със зехтин, поръсва се леко със сол и се запича леко.
В купичка се смесват зехтинът, нарязаните магданоз и розмарин, доматите, нарязани на ситно, и малко сол. Когато филийките са изпечени, се намазват с тази смес. Върху всяка от тях се слага по едно парче прошуто.
Антипаста с прошуто
Неохбодими продукти: 10 тънки резена прошуто, 10 бр. гризини или други дебели солети
Начин на приготвяне: Всеки резен прошуто се увива около една гризина, като на всяка една ѝ се оставят по няколко сантиметра неувити. Подреждат се в плато.
Пиленца и прошуто
Необходими продукти: 2 сварени яйца, 50 г сирене, 1 с.л. масло или маргарин, черен пипер на зърна, червена чушка, прошуто
Начин на приготвяне: Жълтъците от яйцата се отделят. В тях се добавят маслото и сиренето. Омесват се много добре с помощта на вилица, докато не се получи гладка смес. Малко от нея се взима и се оформя едно по-голямо и едно по-малко топче.
Слагат се едно върху друго. Черният пипер се поставя за очички. От чушката се изрязва човка, а от белтъка се правят крилцата. Около полученото пиленце се нареждат парчета прошуто.
Коментари