Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Кулинарна употреба на Прошуто

Кулинарна употреба на Прошуто

кулинарна употреба на прошуто

Прошутото е едно от най-прочутите италиански деликатеси. То представлява вид шунка, която е от свински бут и се маринова в определени условия. За да се получи прошутото, което познаваме днес, шунката се налага със сол и други подправки.

Италианският деликтес е запазена марка за италианската кухня. Прошутото е толкова популярно в Италия, че някои региони откриват свои патентовани рецепти. Така възниква и прошуто крудо – италианска вариация на прошутото със защитен статус. Вкусът на деликатеса го прави изключително приложим за различни рецепти. Той се използва широко в различни ястия от тесто до вкусни и леки салати. Ето какви са основни кулинарния приложения на прошутото:

Салати с прошуто

Едно от най-известните и популярни кулинарни приложения на прошутото са именно салатите. Италианският деликатес се съчетава перфектно с различни ключови съставки на салатите. Такъв класически пример е салатата с рукола и прошуто, която може да се разнообрази още с пармезан и смокини.

Зелената салата с прошуто е друга популярна рецепта за вкусна салата. В допълнение могат да се добави маслини и домати. Друга известна комбинация с прошуто в салата е салата с айсберг или салатата със спанак.

Брускети с прошуто

Прошутото е уникален деликатес за приготвянето на италианските хрупкави брускети. Те са перфектният деликатес за приготвянето на тези тестени малки хапки, като позволяват лесно съчетаване с различни зеленчуци.

пица с прошуто

Известна комбинация за такива брускети е между прошутото и доматът. Двете съставки се съчетават чудесно, давайки сочен и леко солен вкус. Към тези брускети се съчетават перфектно още розмаринът, зехтинът, магданозът.

Прошутото се комбинира перфектно в приготвянето на брускети и със сирене. Подходящи сирена са моцарелата или синьото сирене.

Пица

Говорейки за вкуса на прошутото, няма как да не споменем знаменитата пица с прошуто. Италианските специалитети образуват перфектната синхрония от вкусове между тестено и местно ястие.

Пицата с прошуто обикновено смесва съставки като смокиня, рукола и сирена. Друга известна пица с участието на деликатеса е пицата с прошуто и гъби, която се комбинира още с шунка, домат или моцарела.

Друга великолепна рецепта с участието на прошутото е пицата с прошуто и рукола – комбинация от свежи италиански вкусове и лека зеленина.

Вижте и идеи за паста с прошуто и сандвичи с прошуто.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest