Името на нектарините идва от гръцката дума нектар. Те зреят през лятото и носят неописуема наслада.
Често нектарините биват бъркани с голата праскова. Те принадлежат към семейството на прасковите, черешите и кайсиите. За разлика от прасковите, нямат мъх. Освен това вкусът им е много по-богат.
Нектарините, както всички останали плодове, на първо място се консумират пресни. В кулинарията те често се използват в плодови салати и за овкусяване на десерти. Освен това са и прекрасна добавка към зърнена закуска. Нектарините служат за украса на торти и сладкиши.
Когато избираме нектарини, то те трябва да са с кремавожълт цвят. Червенината при тях не е признак за зрялост, а само характерна черта за някои сортове. Добре е да се избягват натъртени или наранени плодове. За разлика от добре узрелите праскови, зрелите нектарини поддават на лек натиск и не са толкова меки.
За да ускорите процесът на зреене, то поставете нектарините в хартиен плик. Така се оставят на стайна температура, като се проверяват всеки ден. Когато узреят достатъчно, се съхраняват в хладилник.
Готвенето на нектарини става по най-разнообразни начини. Освен към десерти, плодови салати и зърнени култури, те се влагат и в процеса на печене на скара на свинско или пиле. За да придобие месото неописуем вкус, по време на готвенето се добавя и нектарина, срязана на половина.
Когато бъдат срязани, плодовете потъмняват. За да не се случи това с нектарините, те се поливат с малко лимонов сок.
Сладкиш с нектарини
Необходими продукти:
За блата: 270 г бисквити, 125 г масло, 1/2 ч.л. канела
За крема: 5-6 нектарини, 2 с.л. мед, 400 г заквасена сметана, 250 г крема сирене, 100 г захар, 200 мл сладкарска сметана, 10 г желатин
За декорация: 7 с.л. мед, 200 г вода, 5 г желатин, 2-3 нектарини
Начин на приготвяне: Бисквитите се смилат на трохи. Добавят се мекото масло и канелата. Бърка се до получаването на маслено бисквитен блат с аромат на канела.
В тава, най-добре с махащ се ринг, се изсипва бисквитеният блат. Притиска се добре и се прибира в хладилника.
Кремът се приготвя, като нектарините се обелят и пасират. След това се добавя крема сиренето, заквасената сметана, захарта и медът. Всичко се разбива. Добавя се сладкарската сметана и отново се разбива. Накрая се прибавя и течен желатин.
Готовият крем се слага върху бисквитения блат и отново се прибира в хладилника. Когато стегне, се приготвя меденото желе.
Медът се разтопява в топла вода. Когато стане на сироп, му се добавя течен желатин. Когато сместа започне да стяга, върху крема се нареждат нектарини. Отгоре се заливат със сиропа. Готовият плодов сладкиш се слага в хладилника за няколко часа, за да стегне. Рецептата за сладкиш с нектарини е изпълнена!
Коментари