Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Кулинарна употреба на амарант

Кулинарна употреба на амарант

Амарант

През последните години все повече се говори за здравословно хранене и специалистите се присещат за отдавна забравени продукти, които са били ценени още в древността. Типичен пример за това е амарантът. Той представлява антична зърнена култура, която е много богата на фибри, калций и желязо.

Амарантът е бил известен като суперхрана, защото е давал на хората, които го консумират, много енергия и усещане за ситост. Особено използван е бил по време на войни от воюващите мъже, които благодарение на него са запазвали силите си за по-продължително време.

Тази непозната за нас зърнена култура е била известна на човечеството от преди 8000 години, но с навлизането на пшеницата е останала за дълго забравена. Това вече не е така. Можете да се снабдите с амарант в почти всеки по-голям магазин и сами да се научите как да го използвате.

В повечето случаи той се добавя към супи и бульони и служи за сгъстяване, но може да бъде и предварително сварен и използван за плънка на различни ястия. Възможностите, които предлага амарантът в кулинарията, са безброй и е най-добре сами да експериментирате. Ето 2 от най-разпространените рецепти с амарант:

Спаначена супа с амарант

Рецепти с амарант

Необходими продукти: 2 шепи спанак, 1 глава кромид лук, 1 скилидка чесън, 10 г олио, 50 г амарант, 1 яйце, 40 г кисело мляко

Начин на приготвяне: Ситно нарязаният лук се задушава с олиото и към него се прибавя вода и амарантът. След като всичко омекне, се добавя нарязаната на ситно скилидка чесън и нарязаният спанак. Накрая се слага разбитото с киселото мляко яйце.

Домати, пълнени с амарант

Необходими продукти: 10 средно големи домата, 2 ч.ч. предварително сварен амарант, 3 с. л. олио, сол, черен пипер и босилек на вкус, пармезан за настъргване.

Начин на приготвяне: Доматите се измиват, изрязва се горната им част и се изстъргват от вътрешността. Пълнят се със смесения с подправките амарант, похлупват се с изрязаните от тях доматени капачета и се поставят в намазнена тава да се запекат. След като са готови, се поръсват с пармезан и могат да бъдат поднесени както топли, така и студени.

Опитайте още Амарант със зеленчуци, ядки и семки, Амарант с домати и гъби и Шоколадов пудинг с амарант.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest