Под суперхрани най-общо се имат предвид тези продукти, които имат висока хранителна стойност. Тези храни помагат при лечението или превенцията на различни заболявания, подобряват външния ни вид и подобряват здравословното ни състояние.
Суперхраните стават все по-известни и предпочитани покрай веганите и вегетарианците. С консумацията на тези храни те се опитват да си набавят елементите, които не им достигат.
Според експертите при честата консумация на суперхраните се предотвратяват много заболявания и се укрепва здравето.
Ето кои са суперхраните, които имат място на трапезата ви и трябва да се опитвате редовно да ги включвате в менюто си.
Пчелен прашец
Един от продуктите, които имат най-висока хранителна стойност. Той съдържа протеини, аминокиселини, фолиева киселина, витамини от групата В. Пчелния прашец се използва в народната медицина като лекарство за много заболявания или превенция. Той се препоръчва при безплодие и алергии.
Мед
Медът съдържа големи голи чества витамин С, В, Е, калций, калий, мед, желязо, магнезий, код, цинк и други. Той се използва срещу простуди, за имуностимулатор. Също така е най-полезният заместител на захарта. Медът е полезен при нервни заболявания.
Канела
Канелата е изключително полезна подправка. Тя съдържа антиоксиданти. Помага за поддържането на ниски нива на холестерол и кръвна захар.
Коприва
Копривата се смята за универсално лекарство за много болести. Съществува поговорка, която гласи, че копривата е по-добра от седмина лекари. Използва се при анемия, при силна и болезнена менструация, при тъмни кръгове около очите. Копривата има общоукрепващо и противовъзпалително свойство. В нея се съдържат огромни количества желязо, мед, калий, калций, фибри, мазнини, въглехидрати, витамин С, В, К, Е и други.
Зеле
Зелето съдържа витамин С и А, манган, калций и други. Най-добрата храна при борба с излишните килограми. Съдържанието на калории е минимално, но за сметка на това полезните вещества са редица. Все пак трябва да се внимава с него, защото някои от съставките му могат да предизвикат стомашен дискомфорт.
Авокадо
Авокадото съдържа големи количества фолати, мононенаситни мазнини, витамин К и С, калий. То съдържа много повече калий дори и от банана. Полезно е за сърдечната функция и сърцето.
Боровинки
Те съдържат витамин К, С, манган, фитохимикали и антиоксиданти. Боровинките са полезни при високо кръвно налягане, сърдечно-съдови заболявания, срещу грип, стимулират стомашната дейност, подобряват храносмилането и други.
Шипка
Шипките са богати на витамин С. Този витамин в шипките е в пъти повече отколкото в лимоните. Те помагат при инфекциозни и възпалителни заболявания, умора, борбата с излишните килограми, настинка, подобряват обмяната на веществата и други.
Спанак
Пресен или замразен, спанакът е една от суперхраните, които трябва да присъстват на трапезата ни. Изключително богат на желязо, той помага при анемия и отпадналост, а съдържанието на калории в него е толкова минимално, че спокойно може да бъде включен във всеки един диетичен режим.
Бобови култури
Боб, грах, леща, соя - всички те са изключително полезни за здравето, изключително богати на минерали и витамини - най-вече витамини от В-групата. Помагат за понижаване на лошия холестерол и високото кръвно, намаляват риска от диабет. Консумацията на различните бобови растения дава усещане за ситост, което предпазва от затлъстяване и желание за вредни храни.
Семена и ядки
Ядките и различните видове семена заемат своето заслужено място в списъка на суперхраните. Макар и да имат висока калорийна стойност, те съдържат редица полезни вещества и имат ефект, дори ако се консумират в по-малки количества.
Чесън
Един много добре познат продукт, който се консумира в почти всеки български дом. Здравословните му свойства са редица, а цената му е повече от достъпна. Чесънът съдържа големи количества фибри, селен и магнезий. Успешно намалява холестерола и висото кръвно, а съединенията в него са мощни противотуморни агенти.
Яйца
Макар и смятани от някои хора за вредни и влияещи зле върху холестерола, яйцата са истинска съкровищница от витамини и минерали. Те са богати на селен, фосфор, желязо и мощни антиоксиданти, предпазващи зрението от заболявания. Смята се, че безопасният прием е между 6 и 12 за седмица.
Зелен чай
Лека кофеинова напитка с отлично тонизиращо действие и силни детоксикиращи свойства. Антиоксидантите в зеления чай го правят една от най-полезните напитки. Има свойството да забавя стареенето, премахва свободните радикали, разкрасява и тонизира кожата. Помага в борбата с излишните килограми, а според някои изследвания предпазва от рак, диабет и някои тежки хронични заболявания.
Кейл
Още една суперхрана, която да включите в менюто си. Това е един от малкото зеленчуци, които не губят полезните си витамини след термичната обработка. Съдържа малко калории и сериозни количества витамин К, за който е известно, че изключително полезен за бъбреците и костите.
Това са само част от суперхраните, които имат място на нашата трапеза.
Коментари