Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Чия (чиа) - ползи, прием и разрешена дневна доза

Чия (чиа) - ползи, прием и разрешена дневна доза

редакция:
ГЕРГАНА ЯНКОВАГЕРГАНА ЯНКОВА
Иноватор
134
Семенца чия
Абсорбатор за премахване на миризми от хладилник InnovaGoods
Практичен аксесоар за вашия дом:
Абсорбатор за премахване на миризми от хладилник InnovaGoods
22.00 лв.

Чия /Salvia Hispanica и Salvia Columbariae/ представляват дребни и твърди семена, плод на растение, което много наподобява градинския чай, с изключително малки размери. В началото дребните семена на растението са се отглеждали като декоративен елемент, но след редица проведени проучвания става ясно, че семената са голям източник на полезни вещества за организма.

В семената чия не се съдържа глутен. Богати са на омега 3-мастни киселини, витамини, минерали, фибри, протеини, антиоксиданти и фитонутриенти. Приемът на чия също така противодейства на стреса и стабилизира имунната система.

Поради високите хранителни и енергийни стойности семената от чия успешно се прилагат и при диети за отслабване. Съдържането на полезните микроелементи магнезий, цинк, витамини А, С, и Е, подобрява метаболизма и ускорява изгарянето на мазнините.

Отслабване с чия

В продължение на 4-7 дни се приемат по 1 ч.л. смлени семена от чия, 3 пъти дневно по време на хранене. В продължение на 2-3 дни семената се приемат по 4 пъти. Дневната доза от 40-50 г чия се взема на пет приема, този етап продължава 3-4 дни. Семената чия могат да се добавят в основни ястия, салати, а ако са смлени могат да се добавят и в сокове и фрешове.

Купа с чия

Чия при гастрит и язва

Задължително е семената чия да бъдат накиснати предварително, за да се избегнат дразнения на стомашната лигавица. Чията спомага за отделянето на шлаки и токсини, балансира чревната перисталтика. Затова е нужно семената да бъдат добре подготвени, така те образуват маса, подобна на гел /желе/ в стомаха, което предпазва стомашната лигавица и не позволява появата на заболявания от рода на гастрит и язва.

Чия за щитовидна жлеза при хипотиреоидизъм или хашимото

При отслабена функция на щитовидната жлеза – хипотиреоидизъм, диетолозите препоръчват прием на семена от чия. Приемането на чия от време на време ще балансира работата на щитовидната жлеза, ще увеличи енергийните постъпления и ще блокира опасните възпалителни процеси в тъканите й.

Чия за здрави бъбреци

Поради способността си да увеличи до 9 пъти обема си, когато са потопени в течност, семената от чия приемат големи количества вода. Така тялото задържа и освобождава излишните течности и това улеснява бъбречните функции на организма.

Семена чия от буркан

Чия за здраво сърце

Консумацията на чия намалява холестерола. Приемът на семената подобрява кръвоносната система. Това е важно за добрата работа на сърдечния мускул, предотвратява болестни състояния в резултат на възпаления на тъкани.

Чия против рак

В следствие на редица изследвания е доказано, че чията предотвратява появата на злокачествени клетки и е добър продукт за профилактика срещу борбата с рака. Ако е започнало заболяването чията предпазва от появата на метастази и усложнения.

Чия при диабет

Изследвания във Великобритания показват, че консумацията на чия има благоприятно въздействие при болните с диабет от втори тип. Семената чия оптимизират инсулиновата резистентност, балансират функциите на панкреаса, забавят усвояването на захарите, което дава по-добри възможности за контрол върху стойностите на кръвната захар.

Дневна доза чия

Пудинг с чия

Според това дали чията се използва за профилактика или лечение дневната доза може да бъде 1-2 ч.л. За деца се препоръчва средно от половин до 1 ч.л. Не се препоръчва прекаляване със семената, за да не се проявят някои от страничните й ефекти.

Странични ефекти и противопоказания на чия

Възможна е появата на алергични реакции при употребата на чия. Същото така семената чия разреждат кръвта и при редовен прием има опасност от кръвоизливи. Възможно е да причинят рязко понижаване на кръвното налягане. Възможна е и появата на газове и подуване, това се дължи на факта, че семената са богати на фибри, затова се препоръчва да се консумират накиснати.

Ако желаете да си приготвите вкусна рецепта с чиа, препоръчваме да опитате един чиа пудинг.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest