Годжи бери е високо ценено растение, намиращо приложение в китайската традиционна медицина. Първите сведения за него датират от още 5000 г. пр.н.е, когато е било отглеждано в земите на Тибетските Хималаи и Северен Китай.
Пресни плодове годжи бери обикновено се достъпни само в районите, където се отглежда. Сушени плодчета от него се предлагат на пазарите, най-вече в Сащ, а от няколко години и у нас. Те са с много по-високо съдържание на захар от останалите сушени плодове.
Плодовете на годжи бери имат сладникав вкус, а фината им структура позволява да се берат само ръчно. Плодовете на годжи бери се ядат сурови, но също така могат да се приемат под формата на сок и дори вино, запарват се като чай или се приготвят като тинктура.
Освен това са подходяща добавка към мюсли, овесени ядки, кисело мляко, супи, салати, сладкиши, кремове, бисквити или десерти от грис.
Дневната и здравословна доза годжи бери на ден е 30 гр. С това привидно минимално количество този уникален плод дава на организма ни повече витамин С от портокалите, повече бетакаротин от морковите и повече желязо от порция червено месо.
В 100 гр от плода годжи бери се намират 82 калории. Плодовете на годжи бери съдържат двадесет и една грама захар и три грама на диетични фибри. Това осигурява 8% от дневната стойност за въглехидрати и 12 процента от дневната стойност за фибри.
Порция от плодовете съдържа 1 грам протеин или 2 процента от дневната стойност за протеини. Съдържа 1.6 грама мазнини, т.е. - 3% от дневната стойност за мазнини. Това съдържание на мазнини се състои изцяло от ненаситени мазнини.
Всеки прием годжи бери носи на организма 12 мг желязо на порция, което е 67 процента от дневната стойност за желязо. Съдържа също така и 20 мг витамин C или 33% от дневната стойност за витамин C.
Съдържанието на витамин А е 5.7% от дневната стойност за витамин А, докато съдържанието на калций в порция плодове годжи е 8 мг, или 0.8% от дневната стойност за калций. В плодовете на годжи бери се откриват още мед, фосфор, йод, калий, цинк, селен и никакъв холестерол.
Прочети също за какво е полезно годжи бери, какви са страничните ефекти от годжи бери и как се съхранява годжи бери.
Коментари
Много полезна статия!
Моят въпрос е (към всеки, който може да отговори):
Ако се пие само с вода(пак 30g), без да се дъвче, в сухо състояние, по същия начин ли действа? (Както се гълта хапче)
Защото има хора, които не им е приятен вкуса.
Благодаря!
Мисля да опитам защото имам мн. здравословни проблеми, НО не ми е ясно как точно да го приемам - сутрин на гладно, да го ям на зърна или да го правя на чай и колко точно ?!