Заслужено чиа семената имат репутацията на суперхрана. Може и да са съвсем малки, но те са един изключителен хранителен витаминозен удар.
Всъщност само 1 лъжица семена от чиа съдържа само 69 калории и може да се похвали с цели 5 г фибри, 4 г мазнини и 2 г протеин.
Можете да намерите много храни, които са с високо съдържание на фибри и мазнини, но семената от чиа имат тези предимства в много малък пакет, което ги прави истинска суперхрана, казва Даун Джаксън Блатнер, отвъден известен диетолог.
Ползите за здравето на семена от чиа съвсем не са новост - всъщност хората ги отглеждат и консумират повече от 5000 години. Първоначално в Мексико и Гватемала, чията /от семейството на ментата/ е била използвана от ацтеките и маите във всичко – храната, лекарствата и в козметиката.
Приложенията са толкова многобройни - точно колкото са и полезните свойства на чията. Можете да ги добавяте към:
- салати с чиа;
- пудинг с чиа;
- закуски
- супи и мн. др.
И в случай че още не сте достатъчно убедени, Ви представяме 6 подробни причини, поради които семената от чиа са изключително полезни за Вашето здравословно състояние.
1. Богати на фибри
1 супена лъжица семена от чиа съдържа 5 г фибри - около 20 % от препоръчителния дневен прием на фибри. За сравнение - същото количество кафяв ориз съдържа само 0.2 г фибри. Въпреки че диетичните фибри могат да ни помогнат да намалим нивата на холестерола и да запазим храносмилателното ни здраве, статистическите данни показват, че повечето жени приемат само около 15 г на ден - доста по-малко от препоръчителните 25 г. Така че чиата е добра алтернатива и възможност за промяна.
2. За силни кости
Чиа семена са с високо съдържание на фосфор и магнезий – два минерала, които могат да помогнат за поддържането на здравината на костите ни. В проучване е доказано, че хората с най-висок прием на фосфор имат 45% по-нисък риск от остеопороза, отколкото тези с най-ниски дози.
1 с.л. семена от чиа съдържа 122 мг фосфор и 47 мг магнезий - около 17% и 15% от препоръчителния дневен прием съответно.
3. Богата на протеин
Трудно е хората, които ядат само растителна храна, да намерят източници, богати на протеини, които съдържат всички незаменими аминокиселини, които трябват на тялото, за да продължи да функционира. Протеини обикновено се срещат в животински продукти, включително месо, птици и морски дарове.
Чиа семената обаче съдържат растителен протеин, което ги прави добър вариант за вегани и вегетарианци. Тъй като 1 с.л. ще ви набави само 2 г протеин (това е една от причините, поради които тя не трябва да бъде вашият основен източник на протеини), можете да увеличите приема на протеини, като я съчетаете с чаена чаша соево мляко или бадемово мляко.
Чиа семената също могат да бъдат значителен заместител на яйцата в рецептите. Добавете 3 с.л. вода към 1 ч.л. семена от чиа и ще имате количеството смес заместител на 1 яйце.
4. Богати на омега-3 мастни киселини
Чиа семената са източник на алфа-линоленова киселина (ALA), вид омега-3 мастна киселина – мощна защита срещу сърдечно-съдови заболявания. ALA е основна мастна киселина и тъй като тялото Ви не може самостоятелно да я произвежда, трябва да я приемате чрез храната.
5. Хидратиращи свойства
Накиснати чиа семена могат да помогнат на спортистите и колоездачите да останат хидратирани. В проучване е доказано, че 1 г брашно от чиа може да поеме около 12 г вода!
6. За отслабване
Семената чиа съдържат висок процент фибри, който възпира бързото усвояване на мазнини и захари и по този начин предотвратяват образуването на мастни депа по тялото. Полезните микроелементи в чията като магнезий, цинк, витамини С, Е и А насърчават метаболизма на клетъчно равнище и ускоряват изгарянето на мазнините.
Накиснатите семена от чиа поемат толкова вода, че лесно могат да Ви заситят. Те всъщност набъбват и се обграждат с желатинова консистенция, която помага на хората бързо да останат сити.
Коментари