Зелените листни зеленчуци се консумират с голяма охота от някои хора. От гледна точка на здравето консумацията на тези листни зеленчуци има много предимства, по-специално за възрастните хора и болните
Листните зеленчуци, които се консумират на салати обикновено за засилване на апетита, са рукола, магданоз, кресон, маруля.
Руколата особено широко се използва в Средиземноморсия и Егейския регион.
Ето и какви са ползите от руколата:
- Включва витамини А и С. Съдържа калий и минерали като желязо и сяра;
- Тези, които искат да отслабнат, трябва да включат руколата в своя списък. Калориите ѝ са доста ниски - едва 25 калории в 100 грама. Хората, които искат да намалят теглото си, могат да консумират много рукола;
- Тя помага да се регулира сексуалния живот чрез повишаване на сексуалната енергия;
- Добър диуретик е. Отпуска храносмилателната система и предпазва от лошо храносмилане и подуване на корема;
- Тя помага за предотвратяване на чревни инфекции и мускулните контракции, както и срещу няколко вида рак. Тя инхибира растежа на раковите тумори - на простатата, на гърдата, на дебелото черво и дава защита срещу рак на яйчниците;
- Помага за почистване на организма от токсини. Осигурява основен принос за балансирането на холестерола. Полезна е срещу анемия;
- Руколата е голям ресурс за здравето на черния дроб.;
- Тя има антибактериални и антивирусни свойства;
- Добра храна е за ноктите и косата. Помогне и да се подобри тенът.
- Руколата осигурява защита срещу скорбут, укрепва на костите. Тя дава възможност на отстраняване на костни и ставни болки;
Как трябва да се консумира руколата?
Това лечебно растение се използва за салати, може да се свари или да се използва сурова. Но когато руколата е сварена, много от витамините и минералите се губят. Така че, вместо на високи температури за дълъг период от време, трябва да я варите за не повече от 5 минути.
Коментари