Напитката Иван-чай е известна отдавна в Русия и търсена сред най-различни слоеве на обществото. Произвежда се индустриално от края на 18-ти век и се нарича Копорски чай, по името на село Копорие, където за първи път е организирано производството му.
Горската върбовка е многогодишно тревисто растение, с тесни листа, дълго и гъсто коренище- до 40 см и четка от съцветия. Размножава се от коренище и семена и расте до метър и половина на височина.
Растението има приятен вкус, аромат и цвят при варенето и може да се използва, като напълно замести традиционния чай и чаени напитки, при това не съдържа кофеин и няма противопоказания. Иван-чай може да се нарече универсален домашен лек, дори еликсир на младостта. Както знаете, всички заболявания се причиняват от нерви и това растение ще ви помогне да се справите със стреса и неврозите.
Останалите заболявания се причиняват от лоша екология, а Копорският чай помага да се премахнат всички тежки метали и токсини от тялото. Той се справя дори с отравяне и махмурлук, помага за бързо възстановяване след сериозно заболяване.
При редовна употреба Иван-чай укрепва и почиства кръвоносните съдове, нормализира налягането, повишава имунитета към инфекциозни и вирусни заболявания, почиства кожата, повишава потентността и цялостния тонус на тялото.
Смята се, че Иван-чай съдържа около 70 полезни микроелемента, което означава по-голямата част от таблицата на Менделеев. В големи количества – желязо, манган, мед и в по-малки – калий, калций, титан, бор, никел, литий. Съдържа флавоноиди, които имат спазмолитично, холеретично и диуретично действие. Притежава дъбилни вещества, танини, алкалоиди, хлорофил, пектин.
Що се отнася до витамините, Иван-чаят е богат на витамин А, без който растежът и обновяването на епителните клетки е невъзможно. Този витамин е отговорен за красотата на кожата, косата и ноктите, помага в борбата с инфекциите.
Витамините от група В в състава на Иван-чай са необходими за много жизненоважни биохимични реакции, което е особено важно за вегетарианците и тези, които спазват християнски постове. Те участват в метаболизма, регулират работата на нервната система. Иван-чай съдържа повече витамин С в сравнение с лимона, но при варене по-голямата част от него се разрушава.
При това полезният Копорски чай притежава редица здравословни свойства и се използва не само като трапезна напитка, но и като лечебно растение. Добре се комбинира с други целебни билки като риган, лайка, мента и понася добре топлинна обработка, запазвайки своите лечебни и вкусови свойства.
Настойките и отварите от Иван-чай имат стягащи, хемостатични, противовъзпалителни свойства, успокояват нервната система и стимулират дейността на сърцето.
Във вид на настойка Иван-чай се използва при главоболие и безсъние, като противовъзпалително средство при язви на стомаха и дванадесетопръстника, гастрит, колит.
Иван-чай е полезен при заболявания на стомаха, червата, стоматит, тонзилит, дерматит, слънчеви изгаряния. Външно, настойката се прилага за промиване на рани, язви, натъртвания, болки в ставите. Има омекотяващо, заздравяващо рани, леко слабително и седативно действие.
Лечебният чай се пие при главоболие, нервни заболявания (епилепсия, делириум тременс), безсъние, анемия. Притежава най-високо протеиново число – 1:400, от всички известни растения, тоест силен противовъзпалителен ефект.
Важни положителни свойства имат напитките от върбовия чай. Факт е, че не съдържа кофеин и може да се използва от хора, за които той е противопоказен.
Коментари