Греяното вино, любимата напитка в суровите зими, определено е един от сигурните начини да се сгреем. Неслучайно я препоръчват и за здраве. Ето кои да 10-те ползи от греяното вино:
Пази от диабет. Според проучване от 2009-та година, проведено в Канада, греяното вино намалява риска от диабет с до 13%.
Намалява холестерола. Пиенето на греяно червено вино от грозде сорт Темпранийо има значителен ефект върху холестерола. Това доказва проучване, проведено в Мадрид, Испания. Здравите участници в изследването са смъкнали нивата на лошия холестерол с 9%. Тези с висок холестерол го намалили с 12%.
Противовъзпалително действие. Консумацията на греяно вино възстановява нормалната функция на тъканите. Освен това се бори с болките, породени от артрита.
Полезно за костите. Американски доклад от 2000-та година доказва, че жените, пиещи от една до три чаши вино, имат по-голяма костна минерална плътност в тазобедрената област, отколкото въздържателите или пиещите повече.
Бори Алцхаймер и засилва паметта. Естественото съединение ресвератрол, което се открива в червеното грозде, червеното вино, малините и тъмния шоколад, доказано действа благоприятно върху паметта. Той намалява негативното влияние на вредните молекули, проникващи в мозъчната тъкан и така предотвратяват опасността от заболяване от Алцхаймер.
Грижи се за сърцето. Полифенолите - антиоксидантите, които се откриват в червеното вино, намаляват риска от нежелано съсирване на кръвта и поддържат доброто състояние на кръвоносните съдове. Лекарите са категорични, че тези съединения са почти толкова ефективни, колкото хапчетата за сърце. Една чаша вино на ден намалява риска от инфаркт. И обратното – ако приемате по повече от две питиета, рискът скача рязко.
Пази от настинки. Чаша греяно вино седмично пази от пробиви в имунната система, както и развитието на настинка или вирус. В него има антиоксиданти, които се борят с инфекциите и предпазват клетките от въздействието на свободните радикали. Проведено през 2010-та година проучване показва, че приемът на 14 чаши вино седмично, в продължение на година, намаляват с 40 процента риска от развитие на настинка.
Детоксикация. Особено ако добавите в греяното вино индийско орехче. Сместа пречиства черния дроб и бъбреците от токсините, които се натрупват там.
Срещу запек. Универсален лек срещу запек е греяното вино с добавен в него карамфил. Активните съставки на растението подобряват храносмилането, като увеличава стомашно-чревните ензими. Освен това има способността да увеличава подвижността на червата.
Подмладява кожата. В червеното вино се откриват активни съставки, като флавоноид, ресвератрол и танин, които активно помагат в борбата със стареенето на кожата. Освен като питие, може да се използва като маска за кожа. Греяното червено вино се втрива в кожата и се оставя да престои 10 минути.
Коментари