Когато става дума за намаляване на високите нива на холестерола, стриктното избягване на мазнини не е решение. Не е необходимо да изключвате от менюто си дори и тези храни, които съдържат холестерол, примерно яйца, сирене, мляко. Всичко е дело на умереност и баланс - трябва да съчетавате питателните храни в менюто си, които се борят с възпалението, и по този начин да решите проблема още в зародиш.
Продуктите за намаляване на холестерола са много разнообразни и включват различни видове плодове, зеленчуци, бобови растения, пълнозърнести храни, риба, постно месо и голямо количество здравословни мазнини.
Трябва ли да се намали холестеролът?
Холестеролът е естествено вещество, което присъства във всеки от нас и има решаващо значение за оцеляването. Той се синтезира в черния дроб и е необходим на организма за за нормалното функциониране на клетки, нерви и хормони. В нашето тяло холестеролът присъства под формата на мастни киселини (липиди), които се транспортират чрез кръвта. Тези частици обикновено не се натрупват по стените на артериите, но когато има възпаление в кръвоносните съдове, липопротеин с ниска плътност (LDL), известен също като лош холестерол, образуват по стените опасни плаки, които намалят еластичността на съдовете и стесняват кухината. Понякога късчета плаки се откъсват и попадат в кръвния поток, което води до инфаркт или инсулт.
Естествената роля на холестерола е да защити артериите от увреждане. Вместо да бъде причина за натрупването на плаки в кръвта, холестеролът в действителност е лечебен агент, който тялото генерира в отговор на възпалението. Неговата роля е да намали огнищата на възпаление и защити кръвоносната система и стените на кръвоносните съдове от по-нататъшно увреждане. С други думи, ако се натрупа в артериите ви твърде много холестерол, вашият проблем е високото ниво на възпаление, а не високото ниво на холестерол.
Без възпаление холестеролът не е опасен. Той е жизненоважен компонент на всяка клетъчна мембрана. Холестерина се явява като изходен материал, без който организмът не може да синтезира естроген, тестостерон, кортизон и други важни хормони.
Свикнали сме да мислим, че храната с високо съдържание на мазнини води до високи ниво на холестерола. В действителност количеството на холестерола, което влиза в нашето тяло чрез храната, играе незначетелна роля в създаването му в кръвта.
Само при пациенти със сърдечно–съдови заболявания може да бъде оправдано ограниченията с диета. Здравите хора е по-добре да се съсредоточат върху ограничаване на консумацията на трансмазнини, рафинирана захар и преработени храни, които са основната причина за възпаление. По този начин се провокира появата и развитието на артеросклероза и други свързани с нея заболявания.
Ключът за намаляване на рисковите фактори за сърдечно-съдови заболявания, включително и висок холестерол, е намаляване на възпалението. Ето защо, на първо място, трябва да бъдат изключени от хранителния режим храните, които причиняват и поддържат възпалението.
Към тях принадлежат:
- Пакетираните храни от всякакъв вид;
- Захарта;
- Рафинираните зърнени продукти;
- Преработените растителни масла;
- Традиционните млечни продукти;
- Ниското качество на продуктите от животински произход;
- Големите количества кофеин и алкохол.
А в галерията горе може да видите точно кои са полезните продукти за намаляване на холестерола.
1. Зеленчуците (особено зелените)
Зеленчуците са богати на антиоксиданти и следователно са много ефективни при контролиране на възпалението. Колкото повече зеленчуци консумираме, толкова по-здрави ще бъдат кръвоносните ни съдове. Листните зеленчуци като зеле, лук, броколи и артишок са особено полезни за здравето на сърдечно-съдовата ни система, тъй като те съдържат големи количества фибри;
2. Сурови ядки
Ядки от всякакъв вид са най-добрият източник на здравословни полиненаситени и мононенаситени мазнини. Те също са богати на фибри. Някои ядки /в това число и бадемите/ съдържат антиоксидантни флаваноиди - растителни съединения, които подобряват здравето на артериите и ефективно намаляват възпалението и лошия холестерол особено при хора с висок холестерол и диабет;
3. Семената на Чиа и лен
Ленените семена са най-богатият растителен източник на омега-3 мастни киселини. Освен това те заемат водеща позиция със съдържанието си на растителни фитоестрогени - лигнани, които действат като мощни антиоксиданти. Семената чиа и ленените семена се отличават с изключително високите си нива на разтворими и неразтворими фибри, които лекуват червата и допринасят в борбата със затлъстяването.
С високото си съдържание на разтворими фибри спомагат в улавянето на мазнини и холестерол в храносмилателната система. Това намалява нивото на холестерола като цяло. Най-добрият начин за използване на тези полезни семена е смлени на прах и добавени в любимото ни ястие.
4. Зехтин
Зехтинът дава забележителен терапевтичен ефект при лечението и предотвратяването на сърдечно-съдови заболявания. Той може да ни помогне значително за намаляване нивото на лошия холестерол, нормализира кръвното налягане, подобрява еластичността на стените на артериите и намалява риска от образуване на съсиреци в кръвта. Също така забавя процеса на стареене в организма;
5. Авокадо
Авокадото съдържа витамин В6 и фолиева киселина, която помага за регулиране на нивата на хомоцистеина. То е богато на витамин Е, глутатион и мононенаситени мазнини, така необходими за здравето на сърдечно-съдовата система. Така също авокадото съдържа голям брой съединения, наречени бета-систостерол, които ефективно намаляват холестерола. Ако го включим е ежедневното си хранене в продължение на 7 дни, общият холестерол в кръвта ще спадне с 17 процента;
6. Сьомга
Сьомгата – един от най-добрите източници на противовъзпалителни омега-3 мазнини в света. С включването ѝ в диетата си ще получим добри резултати като например намаляване риска от сърдечно-съдови заболявания, когнитивни разстройства и депресия. Много омега-3 мазнини се съдържат и в мастни сортове риби като сардини, скумрия и херинга. Тези риби ще повишат нивото на добрия холестерол, ще поддържат здравословно теглото ни и ще подобрят когнитивната функция;
7. Пълнозърнестите храни без глутен
Яденето на пълнозърнести храни е от полза на сърдечно-съдовата система, защото са отличен източник на фибри. Трябва да приемаме и безглутенови продукти като киноа, овес, елда и амарант. Те по-лесно се усвояват, не предизвикват алергични реакции и съдържат големи количества хранителни вещества. Например овесът съдържа вещество, наречено бета-глюкан, който абсорбира холестерола;
8. Зеленият чай
Зеленият чай се счита за напитка №1 за антистареене. Той е богат източник на антиоксиданти, има противоракови свойства, поддържа сърдечно-съдовата система като предотвратява нивото на лошия холестерол. Също така намалява риска от артеросклероза, стабилизира кръвното налягане, намалява възпалението в ставите, увеличава костната плътност и подобрява когнитивната функция;
9. Боб и бобови растения
Бобът съдържа много фибри и поради това има способността да регулира нивото на холестерола в кръвта. Той е богат на антиоксиданти и редица полезни минерали, които спомагат правилното кръвообращение;
10. Куркумата
Тя е царицата на всички подправки, когато става въпрос за борба с възпалението. Понижава холестерола, предотвратява образуването на тромби в кръвта, бори вируси, повишава имунитета. Куркумата съдържа активно вещество, наречено куркумин, което е много ефективно при защита на организма от много заболявания - включително сърдечни, рак, язвен колит, артрит и много други;
11. Чесън
Чесънът е един от най-добре изследваните продукти, той носи съществени ползи за организма. Той е антиоксидант, има противовъзпалителни, антивирусни, антидиабетични и имуностимулиращи свойства. Чесънът намалява холестерола, предотвратява образуването на тромби в кръвта, намалява кръвното налягане и предпазва от инфекция. Добре е да го консумираме всеки ден, защото е отличен за профилактика и лечение на много заболявания;
12. Сладките картофи
Сладките картофи – те са не само щедър източник на фибри, но и склад на витамини и антиоксиданти. Те са известни със своята нискокалоричност, нисък гликемичин индекс и с високото си съдържание на калий.
Коментари