Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Храни, убийци на високия холестерол

Храни, убийци на високия холестерол

храни, убийци на високия холестерол

Холестеролът е веществото, което присъства във всеки организъм и има решаващо значение за оцеляването.

Той се синтезира в черния дроб и е необходим за нормалното функциониране на клетките, нервите и хормоните. В нашето тяло холестеролът присъства под формата на мастни киселини (липиди), които се пренасят с кръвта.

Тези частици обикновено не се натрупват по стените на артериите, но когато има възпаление в кръвоносните съдове, лошият холестерол, образува по стените плаки, които намалят еластичността на съдовете. Понякога късчета плака се откъсват и попадат в кръвта, което води до инфаркти или инсулти.

Свикнали сме да мислим, че мазната храна води до високи нива на холестерол.

В действителност холестеролът, който влиза в нашето тяло с храната, играе слаба роля в създаването му в кръвта.

Ключът за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания, включително и висок холестерол, е намаляване на възпалението. Ето защо, на първо място, трябва да бъдат изключени от хранителния режим храните, които причиняват и поддържат възпалението.

Продуктите за намаляване на холестерола са много разнообразни и включват различни видове плодове, зеленчуци, бобови растения, пълнозърнести храни, риба, постно месо и голямо количество здравословни мазнини.

- Зеленчуците са богати на антиоксиданти и следователно са много ефективни при контролиране на възпаленията. Колкото повече зеленчуци консумираме, толкова по-здрави ще бъдат кръвоносните съдове. Листните зеленчуци като зелето, лука, броколите и артишока са особено полезни за здравето на сърдечно-съдовата система.

- Ядките от всякакъв вид са най-добрият източник на здравословни мазнини. Ядките съдържат антиоксидантни флаваноиди, растителни съединения, които подобряват здравето на артериите и ефективно намаляват възпалението и лошия холестерол.

лененото семе намалява холестерола

- Ленените семена са най-добрият растителен източник на омега-3 мастни киселини. Семената от чията и ленените семена се отличават с изключително високи си нива на разтворими и неразтворими фибри, които спомагат в улавянето на мазнини и холестерол в храносмилателната система. Това намалява нивото на холестерола като цяло.

- Зехтинът има силен ефект при лечението и превенцията на сърдечно-съдовите заболявания. Той може да помогне значително за намаляване нивото на лошия холестерол, да нормализира кръвното налягане, да подобри еластичността на стените на артериите и да намали риска от образуване на съсиреци в кръвта.

- Авокадото съдържа витамин В6 и фолиева киселина, богато е на витамин Е, мононенаситени мазнини, така необходими за здравето на сърдечно-съдовата система. Авокадото съдържа голям брой съединения, които ефективно намаляват холестерола.

- Сьомгата е един от най-добрите източници на противовъзпалителни омега-3 мазнини. Много омега-3 мазнини се съдържат и в мастни сортове риби като сардината, скумрията и херингата. Тези риби повишават нивото на добрия холестерол, поддържат здравословното тегло и подобряват когнитивната функция.

- Пълнозърнестите храни са добри за сърдечно-съдовата система, защото са отличен източник на фибри, наред с безглутеновите продукти като киноата, овеса, елдата и амаранта. Овесът съдържа вещество, наречено бета-глюкан, който абсорбира холестерола.

- Зеленият чай е богат източник на антиоксиданти, има противоракови свойства, поддържа сърдечно-съдовата система като предотвратява нивото на лошия холестерол.

Вижте и някои идеи за:

- здравословни салати;

- вегетариански запеканки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest