Напрегнатото ни ежедневие и нарастващата зависимост на повечето хора от вредна, преработена храна направиха високия холестерол един от най-големите здравословни проблеми на нашето време.
Холестеролът се намира във всяка клетка на нашето тялото и има важни естествени функции за стимулирането на различни дейности в организма, които включват храносмилането и производството на хормони например.
От двата вида холестерол - добър (HDL) и лош (LDL), високите нива на лошия холестерол могат да повлияят на нашето тяло и да причинят различни здравни последици. Сред здравословните проблеми от лошия холестерол са риск от сърдечносъдови заболявания, инсулт и сърдечен удар.
Начинът, по който се храним, има жизненоважна роля в изграждането на плаката, която блокира кръвообращението, повишавайки нивото на холестерола. За да запазим нивата на холестерола в нормални граници и в препоръчителния диапазон, трябва да изберем полезни храни, които му оказват влияние, и да избегнете други.
На първо място, трябва да избягваме наситени мазнини като масло и маргарин. В списка със забранени храни влизат и трансмазнините или частично хидрогенирани масла, тъй като те преминават през много обработки. Препоръчително е да ядем и по-малко мазно месо и месни продукти като колбаси.
Някои храни помагат за намаляването на нивата на холестерола. Повечето от тях имат детоксикираща функция и свойството да се борят със свободните радикали в тялото. Такива са чесънът, семената от сминдух, ядки, цитрусите.
Ако имате високи нива на лошия холестерол, спазвайте диета, която сме описали за вас в галерията по-горе. Диетата е интензивна, така че се следва от 3 до 5 дена. Можете да я повторите след две седмици, ако се налага.
Коментари