Наситените мазнини са мазнини, които се състоят от триглицериди, съдържащи само наситени мастни киселини. Наситените мазнини са сериозна заплаха за фигурата и здравето.
Мазнините са изключително важни за живота на всяка една клетка. Те играят важна роля по отношение на имунната система, в синтеза на хормони, участващи в регулиране на сърцебиенето, кръвното налягане, нервната система, кръвосъсирването.
Тук е моментът мазнините да се разграничат на добри и лоши.
Добрите мазнини - Ненаситени мазнини
Към групата на добрите мазнини спадат омега-3 мастните киселини, които се съдържат най-вече в рибата и омега-6 мастни киселини, които в най-големи количества се намират в маслини, орехи, семена и произведените от тях видове олио, зеленчуците и житните култури. Ненаситените мазнини поддържат еластичността и здравината на кръвоносните съдове и увеличават нивото на добрия холестерол.
Лошите мазнини - наситени мазнини
Лошите или наситените мазнини крият редица сериозни рискове за здравето и се срещат предимно в храните от животински произход.
Източници на наситени мазнини
На първо място, животинските продукти, в това число и месото, съдържат най-много наситени мазнини. Червеното месо е един от най-големите източници на вредните мазнини. Месото от птиците съдържа по-малко наситени мазнини от месото на четириногите животни.
От растителните мазнини големи източници на наситени мастни киселини са кокосовото и палмовото масло. Голямо количество наситени мазнини има в сметаната, пълномасленото мляко, маслото, свинскиата мас.
Вреди от наситени мазнини
Наситените мазнини са основен източник за повишаване нивата на лошия холестерол в кръвта и нарастване на риска от заболявания на коронарната артерия.
Храните с наситени мазнини са враг на диетата и в ежедневното меню трябва да присъства минимално количество от тях. Големите количества наситени мазнини могат да доведат до затлъстяване, което от своя страна носи по-късни усложнения на здравето.
Най-непосредствената опасност е развитие на сърдечно-съдови заболявания, които сериозно повишават риска от инфаркт и инсулт. Именно този тип заболявания в продължения на десетилетия наред са причина за преждевременна смърт, особено в нашата страна.
Дневна доза наситени мазнини
Според диетолозите, не повече от 11% от енергията, произвеждана от тялото, трябва да произхожда от наситени мазнини. Това на практика означава, че средното количество, приемано от тях за един ден, при жените е 20 г, а при мъжете – около 30 г.
Ограничаване на наситените мазнини
Най-ефективните правила са свързани с незначителни на пръв поглед промени, които обаче имат сериозен ефект. На първо място, маслото в яденето трябва да е замени с олио; махането на кожата от пилешкото месо намаляването на наситени мазнини с 1/3.
Намалението на мазнини в него ще бъде още по-осезаемо, ако избирате месо без видими мазнини по него. Избягвайте млечни сосове и избирайте по-нискомаслени продукти.
Винаги четете етикетите на продуктите, които купувате, а ако ви се яде нещо сладко, хапнете черен шоколад или сушени плодове.
Когато готвите месо, залагайте повече на рецепти, които не се пържат, а се приготвят на пара, варене и в краен случай – печене на фурна. Подбирайте храни, богати на омега-3 и омега-6 ненаситени мастни киселини.
Прекаляването с растителните мазнини се дължи на няколко основни фактора. На първо място, все още много хора не различават наситени от ненаситени мазнини.
На второ място, съвременният човек се движи по-малко и поради тази причина нуждата от консумация на мазнини намалява. Важно е да се отбележи, че въпреки тенденцията към намаляване на наситените мазнини в растителните продукти, те все още съдържат прекалено големи количества от тях.
Вижте още кои мазнини са хидрогенирани и как да готвим с по-малко мазнини.
Коментари
Просто опитайте колко време бихте могли да живеете само с растителни и колко с животински мазнини. След максимум 2 седмици очите ви ще се изцъклят и ще сънувате само агнешко печено, ако я карате на растителна мазнина. Усвояването на хранителни вещества става само с помоща на наситени мазнини иначе не се осъществява никакъв транспорт през мембраната на клетката.
Човек дебелее не от мазнините, а от кофтито въглехидрати, захарта, солта и транс мазнините.
И защо, за Бога, този, който е написал тази статия не се е подписал отдолу, да го питам аз как са направени тези изводи? Преписвачи!