Кивито е един от най-полезните плодове в борбата с болестите. Кивито е по-полезно дори от портокалите, грейпфрутите, мандарините и ябълките, що се отнася до съдържанието на полифеноли.
Най-богато на тези антиоксиданти е златното киви, след което е сортът зелено киви. Кивито предотвратява развитието на болести, причинени от оксидативен стрес.
Оксидативният стрес пък се причинява от молекули, произвеждани естествено от тялото. Уврежданията от него се свързват с болести като атеросклероза, сърдечна недостатъчност, Алцхаймер, рак, Паркинсон.
Кивито е много богато на витамините А, В, С, минерални соли и др. Едно киви на ден покрива необходимата доза от витамин С. Ако не ви е известно, то укрепва имунната система, кръвоносните съдове, повишава съпротивата на организма към всевъзможни инфекции, помага ни да се борим със стреса.
Кивито е богато на манган, калий, целулоза и може да нормализира холестерола. Екзотичният плод има способност да стопяват мазнини, блокиращи артериите, като намаляват риска от образуването на тромби. Такъв плод е кивито.
То се появява в средата на 19 век в Нова Зеландия, като резултат от култивиране на китайската лиана. Дълго време островитяните отглеждат кивито само в дворовете и градините си. Американските войници пренесли семената на мъхестия плод в родината си, а после той покорил и Европа.
Китайската лиана придобива световна известност и получава името киви, кръстена на птицата киви, която обитава Нова Зеландия. Днес кивито се отглежда и в Калифорния, Западна Франция и Израел.
Кивито се смята за узряло, когато при леко натискане с пръсти е меко.
Коментари