Ново изследване доказа, че редовната консумация на кивита повишава доброто настроение и кара човек да се чувства свеж през целия ден.
При експеримента за доказване на полезността на този плод 54 доброволци са разделени на 3 групи.
Първата група ежедневно хапвали по 2 кивита. В менюто на участниците от втората група присъствало по половин киви, а третата група въобще не консумирали плода.
След 6 седмици проучване резултатите убедително доказали благоприятният ефект на кивито.
Участниците, които хапвали по 2 кивита на ден, не страдали от умора и свели до минимум депресивните състояние за разлика от доброволците в другите 2 групи.
Ръководителят на проучването - проф. Маргарет Висър, стига до заключението, че причината кивито да оказва толкова положителен ефект върху настроението е силната концентрация на витамин С.
Чрез това изследване учените доказаха, че екзотичният плод може да ободри човек повече и от кафето.
Витамин С ни зарежда с енергия и, макар че се съдържа и в много други плодове, само кивито може да ви гарантира ободряващ ефект. Кивито съдържа повече витамин С и от портокалите.
Витамин С стимулира производството на колаген, който прави кожата ни еластична.
Кивито е мощен антиоксидант, необходим за обновяването и възстановяването на тъканите, защитавайки ги от вредното действие на замърсената околна среда.
Кивито има имуностимулиращи свойства и предотвратява преждевременното стареене.
Мъхестият зелен плод е полезен и за очите. В него се съдържа лутеин - естествен каротиноид, който предпазвa зрението и помага за абсорбирането на вредната ултравиолетова светлина, като предотвратява дегенерацията на макулата на окото.
В зеления плод се съдържат и фибри, които подпомагат дейността на храносмилателната система и намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания, рак на дебелото черво, както и нивата на вредния холестерол.
Естествените съставки в кивито стопяват мазнините и понижават риска от образуване на тромби.
Кивито се нарича от източните народи “плод на здравето”, поради сравнително високото съдържание на витамини. Някои го наричат "витаминна бомба", а причината за това се крие в съдържанието на различни ценни вещества под кората на зеления плод.
Коментари