Терминологията е нужна, за да се направи разлика между кафява или тръстикова захар и бяла рафинирана захар. Много хора определят нерафинираната тръстикова захар като кафява. Тя се добива от захарна тръстика.
Процесът включва намачкване на стъблата, от което се получава сок, който се избистря и се премахват твърдите частици. Нагрява се и се получава сироп от захар и меласа. Сиропът се засява със захарни кристали за подсилване на кристализацията, вари се и след центрофугиране се премахва част от меласата. Накрая се изсушава и пакетира до тръстикова кафява захар.
Основните характеристики на тръстиковата захар са: гликемичен индекс - 50, което я поставя в средна категория и 15 калории в 1 чаена лъжичка. Витамин В, магнезий, калий, калций и желязо са други съставки в нея.
Бялата захар пък се прави от цвекло.
По време на рафинирането фуражният сироп или меласата е кафяв страничен продукт от тръстикова захар. Той е богат на витамини, минерали и често се използва като източник на калций от растителен произход. Колкото повече меласа се добавя, толкова по-тъмен става продуктът.
Разлика между кафява и бяла захар

На рафтовете в търговската мрежа се предлагат няколко вида захар, между тях бяла и кафява.
Смята се, че кафявата е само тръстикова захар. Захарта е получена само от пресоването на стеблото на тръстиката, а разликата в цвета се дължи на рафинирането.
Бялата захар се рафинира старателно и малко меласа остава по повърхността на кафявите кристали. Тръстиковата захар е по-скъпа от тази от цвекло, а меласата се използва за оцветяване на рафинираната захар, получена от цвекло.
Защо тръстиковата захар е по-полезна от бялата
Поради това, че кафявата захар е покрита със слой меласа, тя съдържа повече витамини от група В. Също така съдържа калий, калций, желязо и други минерали.

Захарта от тръстика, тази от цвекло, нерафинираната захар и кафявата захар са 99.9 процента въглехидрати. В този смисъл няма съществена разлика между тях. Независимо от вида захар, тя не бива да надхвърля 10 процента от дневния прием на калории.
Така че макар отговорът да е, че тръстиковата захар е по-полезна от бялата заради съдържанието на полезни съставки, тя не е достатъчна, за да набави всичко, от което организмът се нуждае за деня.
Ако търсите здравословни заместители на захарта, вижте и някои полезни кето подсладители.
Коментари