Вкусът е от тези сетива, които са много добре развити, а пристрастяването към сладкото е често срещано. Трябва обаче да се намери този сладък вкус, който да не вреди на зъбите. Има ли такова сладко?
Да, това са нехранителните подсладители, които не осигуряват енергия на тялото и носят търсения ефект на сладкия вкус.
Ето някои от тях:
Ксилитол
Ксилитолът наподобява захарта и по вкус е идентичен с нея. Влиза в състава на сладката и шоколадите. Ксилитолът обаче е 10 пъти по-скъп от захарта. Много от почистващите средства за зъбите са със съдържание на ксилитол, който присъства във водите за уста, пастите за зъби и дъвките.
В натурален вид можем да го открием в съвсем малък брой от плодовете. Това са плодовете, които са известни като берита - ягоди, малини, боровинки. Може да се извлече и от брезови дървета, царевичен кочан, овес и банани. Най-вече се слага в дъвките без захар.
Има много добро въздействие върху здравето, гликемичният му индекс е по-нисък от този на захарта. Използва се вместо захар от диабетици. Освен това е много подходящ при диети. Съдържа много по-малко калории, отколкото захарта.
Една особеност на ксилитола е, че по-голямата част от него се усвоява от организма и това става бавно. Тази особеност може да доведе обаче до задържане на вода. Затова не бива дневният прием да надвишава 50 грама.
Какъв си отразява ксилитолът върху здравето на зъбите?
Ксилитолът не предизвиква проблеми със зъбите, тъй като бактериите, които са причина за появата на кариес, не го възприемат. Тоест ксилитолът не води до дентални проблеми, той е средство срещу кариес.
Дъвките без съдържание на захар са стимул за слюнчените жлези. Слюнката спомага да се създаде киселинен баланс в устата, освен това по този начин се отстраняват и остатъците от храна. Според направените опити дъвките с ксилитол подпомагат отстраняването на зъбните отлагания.
Слюнката е средство и за поддържане на зъбния емайл. Тези дъвки са добър начин да се избягва кариесът.
Сироп от агаве
Това е сироп със сладък вкус, произвеждан от растение, подобно на кактус. Прилича на сиропа от царевица, който се ползва при много напитки. Той е от бавноразграждащите се въглехидрати, има нисък гликемичен индекс. Причината е във високото съдържание на фруктоза и ниското на глюкоза. Фруктозата не оказва влияние върху захарта в кръвта.
Агавето е по-голям калориен носител от захарта, вкусът му е по-сладък от този на захарта и по тази причина подслаждането става с по-малки дози агаве.
Как се отразява на здравето на зъбите?
Фруктозата е пагубна за зъбите. Микроорганизмите в устата я усвояват и тя се превръща в киселина, а това се отразява на нивата на киселинност в устата. Този сироп няма положително въздействие върху зъбите. Затова тези, които го предпочитат, трябва да спазват строга зъбна хигиена.
Стевия
Стевията е подсладител, получен от едноименното растение. Нейната сладост превъзхожда към 300 пъти тази на обикновената захар. Стевията няма калории, нейният гликемичен индекс е нула и не повишава нивата на захарта в кръвта. Не е опасна по отношение на зъбите.
Лактоза
Наричат я още млечна захар. Лактозата се открива в млякото от животните с различна концентрация в отделните млека.
Лактозата се разгражда до киселина, което предизвиква до спадане на ph. Млечните продукти са известни като подходяща храна за зъбната тъкан.
Коментари