Защо захарта в плодовете е толкова по-здравословна, отколкото преработената захар? Ако диабетик изяде една ябълка, която е да речем 1 грам естествена захар срещу 1 грам преработена бяла захар, защото захарта в ябълката не е толкова лошо за него? Та нали и двете допринасят за захар в кръвта му, както и захарта, която вреди на зъбите му?
Фруктовата захар помага за по-ниски нива на кръвната захар чрез увеличаване на активността на някои чернодробни ензими, участващи в усвояването на глюкозата и нейното съхранение. Едно изследване, насочва поглед към ефектите на фруктозата, при група пациенти с диабет.
Изследователите открили, че диета, при която фруктозата е 20 процента от въглехидратните калории, води до 34 процентно подобрение на инсулиновата чувствителност в сравнение с диета, която не съдържа фруктоза.
Фруктовата захар се нарича още плодова захар, защото това е естествената захар съдържаща се в плодовете. Бялата захар, която е известна също като захароза, е продукт от захарна тръстика или захарно цвекло. Всяка молекула на захароза е просто комбинация от два вида вещества фруктоза и глюкоза, т.е. захарта е 50 процента фруктоза и 50 процента глюкоза.
Фруктовата захар е много по-сладка от захарта, така че вместо да използвате 2 супени лъжици бяла захар, вие просто можете да я замените с половин чаена лъжичка фруктова. И тъй като, фруктозата в тази захар се метаболизира в черния дроб, а не с инсулин, то насочването и към клетките не повишава кръвната захар.
За разлика от всички останали подсладители, фруктозата няма да ви навреди, стига да се консумира в умерени количества. Излишъкът на фруктоза претоварва черния дроб и се превръща в триглицериди вместо в гликоген.
Фруктовата захар е естествена проста захар, открита в плодовете, меда и зеленчуците. В нейната чиста форма, фруктозата е била използвана като подсладител от средата на 1850 г. и има значителни предимства за определени групи хора, включително хората с диабет и тези, които се опитват да контролират теглото си.
За разлика от захарта, фруктовата захар не причинява бързо повишаване и последващо значително редуциране на нивата на кръвната захар, което означава, че има нисък гликемичен индекс. За разлика от това, гликемичения индекс на грама фруктоза е само 19, а на захарта е 65.
Когато се консумират храни с високо съдържание на захар, кръвната захар се покачва бързо. Храните с нисък гликемичен индекс могат да бъдат от полза за хората с диабет, тъй като те ще помогнат за предотвратяване на постъпването на ударни дози глюкоза в кръвта. Фруктовата захар повишава по-бавно нивото на кръвната захар и за това се смята за подходяща за хора с диабет.
Коментари