При повръщане се препоръчва да не се консумира тежка и мазна храна. Някои специалисти дори препоръчват да не се консумира нищо поне 7-8 часа.
Но ако не можете да издържите, без да се храните, специалистите съветват да се консумират сухи продукти – сухари, гевреци, бисквити без яйца.
Препоръчва се да се приема храна на малки порции така, че стомахът да не се претоварва. Не се препоръчва консумацията на храна с много подправки, както и на храни с прекалено силен аромат.
Не се препоръчва да се яде нищо пържено, както и сосове със сметана, а също така прясно и кондензирано мляко. Прекалено сладките храни също не се препоръчват. Трябва да се избягват прекалено солените храни, когато ви се гади или повръщате.
Топлите храни също не се препоръчват при повръщане. Известно облекчение може да усетите, ако консумирате охладени храни – студено месо, извара, кисели плодове.
Киселите храни като различни маринати, кисели краставички и цитрусови плодове ще намалят гаденето и повръщането. При повръщане се препоръчва да се пие не по време на ядене, а в промеждутъците между храненията.
Дъвчете много бавно храната, за да не попада голямо количество храна в стомаха. Смята се, че плодовият сладолед без сметана спомага за намаляването на неприятните усещания при повръщане.
При повръщане може да пиете сокове от различни цитрусови плодове, но без добавка на захар. Може също да изпиете една чаша кола, според много специалисти тя премахва пристъпите на повръщане.
Важно е да се пие достатъчно количество минерална вода, за да се възстанови минералният баланс, който е предизвикан от дехидратацията на организма вследствие на повръщането.
Препоръчва се също така консумацията на сушени плодове, които могат да се смучат и да предизвикат облекчение на симптомите на повръщане и гадене.
Не се препоръчват обаче сушен плодове с много захар като сушени смокини, кокос и папая. Допустимо е да се консумират сушени сини сливи, сушени кайсии, сушени ябълки и сушени вишни или череши.
Коментари
Колата също помага, както и чаят от джинджифил. Може да се направите и домашен натриев цитрат - смесва се лимонов сок с малко захар и сол.