Gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Какво да ядем при подагра

Какво да ядем при подагра

Какво да ядем при подагра

Подаграта е сериозно заболяване, което е характерно с нарушената обмяна на протеини в организма. Това е едно от нелечимите заболявания, но е възможно намаляване на честотата и продължителността на кризите. Затова трябва да се познават особеностите на болестта и начините за нейното контролиране.

Същност на болестта подагра

Подаграта е вид артрит, който засяга най-често ставата на палеца на крака. Заболяването се дължи на натрупвани кристали урат в ставите и тъканите около тях.

Това заболяване се предизвиква от разпада на пурините, а те се намират в храни като колбасите и други видове наситени меса - дреболиите и морските дарове. Вина имат и напитки като алкохола и подсладените сокове.

Начинът на живот и хранене са най-големите предпоставки за подаграта, но други фактори, които оказват влияние, са полът, възрастта и съпътстващите заболявания. Най-често предразполагащи за подагра са други заболявания като хипертонията и диабетът.

Често първият симптом на заболяването е болка и подуване на някоя от ставите - на палеца, на лакетната става и други. Ставата се възпалява, става гореща, зачервява се, тупти и се налага да бъде обездвижена. Първа изява на подаграта може да бъде и бъбречна криза заради наличие на камъни от пикочната киселина в бъбреците.

Заболяването трябва да бъде лекувано, защото може да доведе до сериозни усложнения като трайно увреждане на ставата.

Застрашени групи от развиване на подагра са хората над 40-годишна възраст при мъжки пол и жените след менопауза при женски пол. Не е необичайно да се появят пристъпи и в по-ранна възраст. Мъжете по-често боледуват в сравнение с жените.

Ролята на храненето в лечението на подагра

Най-често подаграта се лекува с хранителна диета, хидратиране и регулиране на теглото, тъй като лекарствените средства имат редица странични ефекти.

Защо ролята на храната е толкова съществена

Храни при подагра

Голяма част от пикочната киселина, която е отпаден продукт и се изхвърля от организма с урината, се получава при разграждане на съставки от храната. Така че около 2/3 от пикочната киселина в организма са в резултат на консумацията на храна, а останалите 1/3 са резултат от процесите на регенерация на собствените тъкани в организма. Тези 2/3 пикочна киселина, които се предизвикват от храната, не са малко, когато имаме проблем с нея. Затова без промяна в режима на хранене много трудно може да се контролира това заболяване.

Акцентът в менюто при подагра трябва да бъде върху повишената консумация на алкализиращи храни. Пикочната киселина се излъчва лесно и се извежда с урината, когато средата вътре в организма е алкална. Обратно, ако менюто е богато на храни, които подкиселяват организма, пикочната киселина става неразтворима и започва да се утаява под формата на кристали в ставите или в бъбреците.

Към алкализиращите храни, на първо място, спадат пресните плодове и зеленчуци. Те трябва да присъстват ежедневно в менюто на болния от подагра. Други храни, които алкализират организма, са някои зърнени храни като просото, елдата. Киселото мляко има неутрална реакция, което го прави подходяща храна при подагра. Има и алкализиращи води. Това са минералните води с pH над 8.5. Такива у нас са Горна баня, Наречен, Хисар, Момин проход и други.

Може да се ползват и някои билкови чайове - липа, лайка, шипка и царевична свила. С мекия си диуретичен ефект те подпомагат изххвърлянето на пикочната киселина.

За пиене при подагра е подходяща и чешмяната вода, в която е добавен малко лимонов или портокалов сок, за да се алкализира. Най-важното е приемането на достатъчно течности. Болните от подагра трябва да следят цвета на урината си. Когато тя е светла, това означава, че приемът на вода е достатъчен. Ако урината е тъмна, това означава, че тя е много концентрирана и излъчването на пикочната киселина е затруднено.

Подходящи храни при пристъп на подагра

Менюто на болния от подагра трябва да бъде предимно вегетарианско, но с достатъчно млечни продукти и яйца заради нуждата от достатъчно белтъчини. При криза е добре да има 2-3 разтоварващи дни само с алкализиращи храни 0 сурови плодове, зеленчуци и кисело мляко в компанията на минерални води.

В останалото време, когато пациентът не е в криза, сутрин може да се пият 1-2 чаши чай или алкална вода, а храната трябва да бъде основно алкализираща.

Какво да ядем при подагра

Череши при подагра

Череши при подагра

В острата фаза на заболяването е добре да приема сок от череши. Той понижава нивата на пикочната киселина и предотвратява развитието на подаграта.

Черешите при подагра също са доказано ефективни при лечение на тази болест. Включването им в диетата може да намали симптомите на заболяването. Антоцианините, вещества, които придават на черешата ярък цвят, помагат в борбата с болестта. Установено е, че имат противовъзпалително действие, така че облекчават протичането на болестта.

Семена от целина при подагра

Семена от целина при подагра

Целината е ценен продукт, който съдържа много полезни съединения. Повечето от тях се намират в семената на растението. Те включват:

- лутеолин;

- 3-n-бутилфталид (3nB);

- Бета селин.

Установено е, че лутеолинът потиска производството на азотен оксид. Обикновено това вещество е от полза за организма, но с излишъка му се развива оксидативен стрес и тялото реагира с възпалителна реакция. Именно тези процеси се предотвратяват от лутеолина, който е в семената на целината.

Освен това самият лутеолин предотвратява прекомерното производство на пикочна киселина, тъй като принадлежи към флавоноидите. Веществото предотвратява производството на ксантин оксидаза, което води до натрупване на пурини в организма. Умереният прием на лутеолин може да намали честотата на кризите на подаграта.

Съставът на семената от целината включва 3nB. Това съединение намалява възпалението, което винаги присъства при подагра. Въздействайки върху определени клетки, 3nB предотвратява оксидативния стрес и възпалението.

Не бива да се забравят и терапевтичните свойства на бета-селинена. Той има антиоксидантна активност и води до спиране на възпалението. Тези свойства на бета-селена могат да се използват успешно при лечението на подагра чрез храна.

Кафе при подагра

Кафе при падагра

Има много изследвания, които предполагат, че кафето е средство за предотвратяване на подагра. Това се дължи на факта, че съдържа минерали, полифеноли и кофеин. Кафето предотвратява развитието на болестта, като понижава нивото на пикочната киселина. Приемът му допринася за бързото му извеждане от организма. Освен това действието на кафето е подобно на собствения ензим на тялото, отговорен за разграждането на пурините. По този начин се намалява скоростта на образуване на пикочна киселина. Хората, които пият кафе, имат ниски нива на пикочна киселина в телата си и имат по-малко урати в урината Кофеинът от кафето е метилксантин, който също има способността да блокира действието на ксантин оксидазата.

Хората с инсулинова резистентност са по-малко склонни да отделят соли на натрий и пикочна киселина от тялото. С намаляване на нивата на инсулина този процес се нормализира. Затова кафето може да се използва като средство за профилактика и лечение на подагра.

Лимонов сок при подагра

Лимоновият сок и екстрактът от него помагат за намаляване на нивото на пикочната киселина в кръвта. Сокът от този цитрус помага за нормализиране на нивото на пикочната киселина, тъй като алкализира тялото. Редовната му косумация повишава pH на кръвта и други течности, включително урината.

Бананите при подагра

Доказано е, че промяната в диетата е най-добрата превенция на пристъпите на подагра. Менюто трябва да включва продукти, съдържащи минимално количество пурини. Бананите са с ниско съдържание на пурини. Следователно те могат и трябва да се ядат от хора, страдащи от подагра. Допълнителна полза идва от факта, че бананите са богати на витамин С, който намалява нивата на пикочна киселина.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest