Неправилното хранене разваля баланса в организма и причинява много болести. Премахването на алкално-киселинния дисбаланс може да стане с включване на повече алкални храни в менюто.
Ето някои от най-добрите възможности. Хапвайте по-често тези продукти и ще усетите как тонусът и организмът ви ще влязат скоростно в правилен ритъм.
Има сериозно доводи защо е важно да спазвате алкална диета, като тя се сочи за мощна терапия при тумори или хронични болести. Подобен режим е важно обаче да бъде съставен от специалист по хранене, а де прибягвате до самолечение.
И ако да пиете редовно алкална вода също е много полезно, то трябва да се запознаете и подробно кои са киселинните храни, за да ги избягвате. А в списъка по-долу е тяхната алтернатива. Нека видим най-полезните алкални храни.
1. Пшенична трева - има високо съдържание на желязо и витамини А и С;
2. Елда - дава на тялото протеините, желязото и калция, от които се нуждае, в добри дози;
3. Червено цвекло - от него идва беталинът, фитонутриент с противотуморно действие. Тази ценна храна е източник и на фолиева киселина, витамините К и С и други ценни хранителни вещества;
4. Тиква - известна е като добър източник на витамин А, а от тиквени семки получаваме протеините, които са основна необходимост в храненето;
5. Моркови - с тях фибрите, калият и витамини А и С са осигурени на тялото;
6. Домати - калцият и желязото, както и витамин С можем да си набавим от вкусния домат;
7. Грах - витамините А и С и желязото са най-ценните съставки в граха;
8. Соя - на всички е известно, че растителните протеини са най-много в соята, освен това в нея има и желязо за високо рН;
9. Зеле - този популярен зеленчук е в много разновидности, но всеки вид съдържа полезни вещества и малко калории. Фибрите, калцият и витамин U можем да си набавим от бяло зеле. С броколи ще създадем идеално рН на тялото, а с брюкселско зеле ще получим фибрите и желязото, които са ни нужни за деня;
10. Репички - от тях можем да получим витамин С в добри дози. Желязото и калцият също са добре представени в този зеленчук;
11. Лук - освен че е незаменим в кулинарията, този зеленчук осигурява желязото и калция, особено в суров вид. С праз лук ще постигнем идеално рН ниво, ще подобрим процеса на храносмилане и ще укрепим имунитета;
12. Чесън - той и отличен чистач на тялото от токсините и отпадъците, понижава и кръвното;
13. Козе мляко - спада към алкалните продукти, за разлика от кравето мляко, съдържащо калций и витамините А и С;
14. Бадеми - протеините, минералите, желязото и калция можем да си осигурим по много приятен начин - с бадемови ядки. С тях нивото на холестерол ще отиде надолу, а рН нагоре;
15. Зехтин - на всички е известно, че няма по-полезна мазнина от направената от маслини. Тя е и много добра алкална храна;
16. Артишок - слави се като добър антиоксидант, но освен това ще ни даде витамините К и С и фолатите за подобряване на чернодробната работа и храносмилането;
17. Авокадо - от него можем да разчитаме на витамините А и С, фибрите и други хранителни вещества за деня;
18. Амарант - протеините, желязото и калцият са сред най-ценните полезни вещества в тази подправка, но не и единствените;
19. Кайсия - плод за алкализиране на тялото, така можем да наречем кайсията;
20. Кокосово масло - с калция и желязото и с витамин С в състава си това масло подобрява здравето на организма;
21. Лимон - витамините Р и С, антиоксидантите са ценните съставки, които се изтъкват в този цитрус, който се препоръчва за консумация без захар;
22. Лайм - с помощта на витамин С и другите му съставки доброто рН е гарантирано;
23. Грейпфрут - желязото, калцият и витамин С може да бъдат изтъкнати като едни от най-ценните компоненти в плода;
24. Нар - от него можем да получим калия и желязото, както витамин С за деня;
25. Целина - освен че е алкална храна, целината дава и витамини А и С, както и калций;
26. Маруля - вкусната салата и има и друго предимство, тя е алкална храна, съдържаща много витамини и минерали;
27. Спанак - желязото е това, за което веднага се сещаме при споменаване на спанака, но можем да добавим и витамини - А и С;
28. Кориандър - подправка, алкализираща тялото, но и снабдяваща го с витамин С и минерали като калция и желязото;
29. Босилек - противовъзпалителните свойства на подправката са добре известни, трябва да добавим и витамините А и К, както и калция;
30. Корен и цвят от глухарче - освен витамините А и С това цветенце съдържа още много полезни компоненти, намаляващи кръвното и нормализиращи работата на черния дроб.
Коментари