Синтетичните антибиотици унищожават вредните бактерии в организма, но в същото време унищожават и полезните, които поддържат имунната система.
Някои храни и билки съдържат естествени антибиотични свойства, които унищожават вредните бактерии и гарантират защитата на полезните бактерии, които осигуряват защитата на имунната система. Някои хранителни вещества стимулират имунната система на организма, като по този начин увеличават устойчивостта към инфекции и са способни да инхибират действието на патогенни микроорганизми.
Прекомерната консумация на синтетични антибиотици е в ущърб на имунната система. Ето защо се препоръчва използването на храни билки с антибиотични свойства.
Ето кои храни имат естествени антибиотични свойства:
1. Чесън - съдържа алицин, благодарение на който действа като пеницилин при лечение на различни заболявания като грип, настинка, запушен нос. Суровият и нарязан чесън е изключително богат на алицин. Освен това дивият лук и празът също имат силни антибиотични свойства.
2. Мед - използва се за лечение на рани и инфекции, както и като естествен антибиотик, също така има и антисептични свойства. Медът съдържа ензим, който осигурява секрецията на водороден пероксид. По този начин организмът се бори срещу инфекции и също така предотвратява развитието на бактерии. Помага за облекчаване на храносмилателната система, осигурява пречистването на токсини в кръвта.
3. Зеле - има силен антибиотичен ефект, особено ако се консумира сурово или под формата на прясно изцеден сок. Зелето е с богато съдържание на сяра. Сярата е много ефективна в борбата срещу рака. Зелето е богато на витамин С, което отговаря на 75% от необходимото количество витамин С дневно.
4. Грейпфрут - екстрактът от семена на този цитрусов плод е мощен антибиотик, който алкализира тялото и укрепва имунната система по естествен начин. В същото време защитава полезните бактерии в храносмилателната система.
5. Ябълков оцет - суровият ябълков оцет има антибиотични и антисептични свойства. Помага на организма да се алкализира по естествен начин. Ябълковият оцет понижава холестерола, намалява риска от рак и контролира теглото.
6. Ферментирали храни и пробиотици - непастьоризираното кисело зеле, киселите краставички, култивираните храни като зеленчуци са отличен източник на пробиотици и мощни антибиотици. Киселото мляко и изварата също са с антибиотични свойства.
7. Кокосово масло - има противогъбични и антибактериални свойства. Кокосовото масло укрепва имунната система, балансира щитовидната жлеза, регулира нивата на холестерола и кръвната захар, подобрява мозъчните функции. Студено пресованото кокосово масло има силни антибиотични свойства.
8. Масло от мащерка - има антимикробни, антибактериални, антипаразитни, антивирусни и противогъбични свойства. Използва се за външно лечение на рани, за лечение на простудни, дихателни и храносмилателни проблеми. Също така е мощен антиоксидант и добър защитник на имунитета.
9. Зеленчуци и плодове, съдържащи витамин С - водоразтворим витамин, който е ефективен за предотвратяване на инфекции. Зеленчуците и плодовете, богати на витамин С, увеличават резистентността на имунната система и намаляват риска от инфекция. Такива са ягоди, ананас, киви, цитрусови плодове, пъпеш и диня. От зеленчуците такива са броколи, зеле, карфиол.
10. Други хранителни вещества, които имат антибиотични свойства са: хрян, канела, бахар, босилек, розмарин, куркума, червен пипер, лют червен пипер, карамфил, джинджифил, анасон, синапено семе, копър, мента, градински чай, кимион, естрагон, дафинов лист, риган, кимион на зърна, кориандър, копър, индийско орехче, кардамон, магданоз.
Коментари