Алкални са храните, които имат ниско съдържание на киселинност. Тези продукти имат благотворен алкален ефект върху нашия организъм.
Алкалните храни са изключително полезни, тъй като неутрализират киселините, натрупани в тялото, като по този начин балансират нивото на pH в човешкото тяло.
Зеленчуци като например аспержи, маруля, лук, карфиол, грах, червено зеле и моркови са с ниско съдържание на киселинност, т.е. са алкални. Повечето листни зелени хранителни продукти са ниско-киселинни.
Алкални храни са още - лимон, лайм, авокадо, домати, ревен и грейпфрут. Някои ядки, семена и зърна, също са ниско киселинни. Това са бадеми, тиквено семе, слънчоглед, сусам и леща. Маслата, които имат алкален ефект, са лененото, конопеното, кокосовото, както и зехтина и маслото от авокадо и иглика.
За правилното функциониране на организма телесните течности трябва да поддържат нива от 7.35 и 7.45 pH. Ако средата стане твърде киселинна се появява състояние, наречено ацидоза, съответно високото алкално съдържание води до алкалоза. И двете състояния могат да бъдат фатални.
Болести, като рак, диабет, наднормено тегло, депресии, гастрит, язва и т.н. се предизвикват именно от ацидозата.
Според д-р Уилям Хей, автор на книгата „Нова ера на здравето”, повечето съвременни болести са причинени от прекалената киселинност, съдържаща се в организма.
Това респективно предполага необходимостта да се ядат повече храни, които изграждат алкални вещества в тялото.
Коментари