Илеусът е състояние, про което през червата много трудно минават фекалии, а това води след себе си много проблеми със стомаха. Непроходимостта на червата при това заболяване може да бъде причинена от различни заболявания, които засягат тънките и дебелите черва.
Както при всяко друго заболяване, така и при това трябва да знаем какво да ядем.
Преди това обаче нека види какви са причините за появата на илеус на тънкото и дебелото черво.
Причини за илеус на тънко черво
- Една от причините за появата на илеус на тънкото черво е усукване, което наподобява херния. Това усукване може да се получи в следствое на операция;
- Други причина може да бъде запушването, причинено от тумор;
- Камъни в жлъчката;
- Глисти;
- Поглъщане на нещо;
Кои са симптомите на илеус на тънкото черво
- Повръщане - повръщането идва толкова по-рано, колкото по-голямо е запушването. Първо се повръща стомашен сок, след това жлъчен, а след това фекалии;
- Червото става твърдо;
- Чува се шум от плискане в корема;
- Болки, които приличат на колики;
Илеус на дебелото черво
Една от най-често срещаните причини за илеус на дебелото черво е рак на дебелото черво.
Кои са симптомите на илеус на дебелото черво
- Заболяването се развива в продължение на седмици;
- Липсват изпражнения;
- Липса на газове;
- Корема се подува, защото в него се задържат газове;
- Много силни болки;
- Повръщане;
Хранене при илеус
Истината е, че тези заболявания протичат много тежко и се налага оперативна намеса. Режимът, който ще видите по-долу, е режим на хранене, след хирургична намеса.
Режимът на хранене при илеус, който ще споделим с вас, трябва да се спазва между 4 и 8 седмици - това зависи от предписанията на лекарят ви.
- Трябва да се храните по 5-6 пъти на ден в малки количества и не трябва нито да се преяжда, нито да се гладува;
- Храната, която консумирате, трябва да се готви по следните начини - варене, печене и задушаване. В никакъв случай храната не трябва да се пържи, защото то, а също така и някои съставки в пакетираните храни съдържат канцерогени и е по-добре да се избягват, най-вече след операцията;
- В първият месец, след като са ви оперирали, трябва да консумирате две супени лъжици течен парафин преди всяко хранене;
Диетичният режим при илеус
- Зърнени храни и тестени изделия - в тази категория храни е забранена консумацията на овесени ядки и пълнозърнест хляб. Трябва да ядете бял хляб, който е много добре изпечен, също така и ориз, макарони, баница, в която има малко количество мазнини;
- Млечни храни и яйца - позволени са яйца, извара и сирене, което е обезсолено. Киселите и пресни млека трябва да се сведат до минимум през периода на първия месец след операцията;
- Супи - супите трябва да бъдат много добре приготвени, позволени са зеленчукови кремсупи и супи с месо, но без добавени прясно мляко и бульони. Забранени са таратора, както и други сурови супи от зеленчуци;
- Риба - могат да се консумират риби, които не са тлъсти, като бяла риба, пъстърва, треска, които трябва да бъдат печени, сварени, задушени или на скара. Най-добре е рибата да бъде прясна, а риба, която е пържена и консервирана, е забранена;
- Месо - Позволени са пилешкото, телешкото, шунка, която не е тлъста. Забраняват се всички мазни и тлъсти меса, наденици и салами, колбаси, в които има много подправки;
- Мазнини - Не се препоръчва консумацията на свинска мас, лой и палмово масло. Позволени са слънчогледовото олио, зехтинът и кравето масло, но трябва да са в малки количества;
- Плодове и зеленчуци - в първите два месеца след операцията не трябва да се консумират сурови плодове и зеленчуци, които съдътжат в себе си целулоза, както и цитрусови плодове, а също и банани, ряпа, зеле, боб, леща. Позволени са плодове и зеленчуци, в които не се съдържа целулоза, ябълки, които може да са настъргани или печени, печена тиква, картофи;
- Десерти - не трябва да се консумират мюсли, халва, сладолед, както и кремове, в които има сметана и масло. Позволени са крем нишесте, пудинги, плодови мусове, компоти, грис, мляко с ориз, домашни сладка, локум, бисквити, шоколад, но в малки количества;
- Ядки - не трябва да се консумират печени ядки малко след операцията. Най-добре е през първите 1-2 месеца да се ядат сурови ядки;
- Напитки - Не трябва да се консумират кафе, газирани напитки, топъл шоколад, много силен чай. Може да се пият леки билкови чайове от шипка, маточина, мента, джоджен, липа, лайка. След като мине един месец от операцията, може да се пие и боза;
- Подправки и сосове - Забранена е употребата на черен пипер, горчица, чубрица, както и всички люти и пикантни подправки и сосове. Могат да се използват млечни сосове, билкови подправки, след първия месец на операцията, а солта трябва да е 10 грама на ден.
Вижте още кое е правилното хранене при гастрит и кои са полезните и диетични супи
Коментари