Gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Как да се храним при гастрит

Как да се храним при гастрит

редакция:
гастрит

В основата на повечето здравословни проблеми стои храносмилането. Храносмилателната система осигурява веществата, нужни за всички други органи и системи. Когато нейните функции се нарушат, страда целият организъм.

Ролята на стомаха в храненето е да смели храната, която постъпва в него под формата на каша. Стомашните сокове разграждат протеините на аминокиселини и помагат да се усвоят минералите, витамините и другите хранителни вещества.

Стомахът е единственият орган, в който средата е кисела и такава я правят храносмилателните сокове. За да не се наруши тъканта на стомаха, тя е покрита с лигавица, която образува слузест секрет. Той я предпазва.

Дефиниция на гастрита

Гастритът представлява възпаление на стомашната лигавица, което може да възникне внезапно и тогава се говори за остър гастрит, или да бъде постоянно явление. Тогава става дума за хроничен гастрит. Ако бъде поставена такава диагноза, добре е да се знае причината за възпалението.

Фактори причиняващи гастрит

- честата употреба на алкохол;

- честото повръщане;

- стресът;

- честата употреба на някои медикаменти като аспирин или други противовъзпалителни;

- бактерията хеликобактер пилори (Helicobacter pylori);

- вирусни или бактериални инфекции;

- рефлуксна болест.

С възрастта отделянето на стомашни сокове намалява и това води до развитието на бактерии, а те са факторът за поява на гастрит. При стрес понякога отделянето на стомашни сокове се повишава и това предразполага към гастрит.

Други рискови фактори са: нездравословното хранене, недостигът на хранителни вещества, наднорменото тегло, медицинската история на автоимунни заболявания и вирусни инфекции.

Храненето има първостепенна роля в овладяване на симптомите на всички храносмилателни заболявания, в това число и гастритът.

Някои храни причиняват дразнене и възпаление на стомашната лигавица. Затова е нужна здравословна диета при гастрит.

Основната цел на специалната диета при гастрит е да се контролира инфекцията и да се смекчат симптомите, свързани с нея.

Храни, които трябва да се избягват при гастрит

рефлукс при гастрит

Най-важното в храненето при гастрит са храните, които трябва да се избягват, защото те предизвикват обилна секреция на стомашна киселина и дразнят стомашната лигавица. Такива са:

- Захарните изделия, в това число десертите, съдържащи захар и мазнини - тук влизат сладоледът, вафлите, кексовете, тортите, шоколадовите и какаовите изделия;

- Оцетът под формата на маринати и дресинги;

- Пикантните храни - най-вече лютите чушки;

- Мазните храни - мазнините като цяло отнемат повече време за храносмилане и остават за по-дълго в стомаха, в резултат на което се произвежда по-голямо количество солна киселина. Затова трябва да се редуцира тяхното количество в менюто;

- Високомаслените млечни продукти - доказано, че млечните продукти увеличават секрецията на стомашна киселина;

- Тлъстите меса и риби - тук влизат свинското месо, шаранът, скумрията;

- Консервираните храни - включват се месните, рибните и зеленчуковите консерви;

- Месните полуфабрикати - да се избягват суджукът, саламът, пастърмата, кренвиршите, пушените и осолените меса, наденицата;

- Зеленчуци - от цялото разнообразие трябва да се изключат лукът, чесънът, царевицата, доматите и доматените сосове, ряпата, празът, гъбите;

- Плодове - не са подходящи портокалите, мандарините, лимоните, грейпфрутът, лаймът, кивито, ананасът, зелената ябълка, горските плодове и сушените плодове;

- Подправки - от тях трябва да отпаднат черният и лют пипер, чесънът, горчицата, кимионът, кърито, хрянът;

- Напитки - не бива да се консумират алкохолът, кафето, какаото, силните чайове, газираните и енергийните напитки, фрешовете;

- Въглехидратни храни - в зависимост от реакциите на тялото, може да отпаднат топлият пресен хляб, пълнозърнестите видове хляб, бобовите храни, киноата, елдата, житото, соята.

Храни, подходящи при гастрит

Храните, които се препоръчват при гастрит, са крехкото месо, някои плодове и зеленчуци, нискомаслените млечни продукти, яйцата, ядките, семената, оризът и картофите.

- Месо - подходящо е крехкото телешко, нетлъстото пилешко и нетлъстата риба, като щуката, пъстървата, бялата риба;

- Плодове - може да се консумират банани, ябълки, тиква;

- Зеленчуци - подходящи са морковите, броколите, карфиолът, краставиците, тиквичките, чушките, авокадото, спанакът, лападът, цвеклото;

- Яйца - допускат се рохко сварените яйца, яйцата на очи, на пара;

- Нискомаслени млечни продукти - изборът е между сиренето, прясното и киселото мляко;

- Фибри - полезни са разтворимите фибри. Те се намират в храни като ябълката, овесените ядки, банана, лещата, адките, боровинката, краставицата, моркова. Разтворимите влакнини образуват защитен гел в храносмилателния тракт, който пази стомашната лигавица;

как да се храним при гастрит

- Въглехидратни храни - оризът, картофите, макароните, овесените ядки, непресният бял хляб, сухарите се отразяват добре на стомаха при гастрит;

- Пробиотични храни - това са нискомасленото кисело мляко, киселото зеле, кефирът;

- Семена и ядки - подходяща опция са орехите, лешниците, бадемите, бразилският орех, макадамията, кедровите ядки, лененото семе, чията, тиквеното и слънчогледовото.

Изисквания към диетата

Продължителност на режима - този въпрос зависи от симптоматиката, продължителността на заболяването, причината, съпътстващото лечение и други фактори. Добре е режимът при гастрит да се спазва поне 2-3 месеца, след като симптомите са преминали.

Термична обработка на храната - задължително трябва да се избягва пържената храна. Вместо това, тя трябва да се приготвя чрез варене, задушаване и печене.

Добро сдъвкване на храната - редно е да се сдъвква храната старателно. При неразположение, като гастрита, храната трябва да се сдъвква особено добре, за да навлезе в стомаха в кашава форма и да не затруднява работата на допълнително.

Честота на хранене - за да не се натоварва храносмилателната система, храната при гастрит трябва да се приема на малки интервали от време и в малки количества. Препоръчва се храната да е разделена на поне 4 хранения, в най-добрия случай - на 5-6 пъти.

Избягване на гладуването - трябва да се ограничат продължителните периоди на неприемане на храна през деня.

Избягване на храненето преди сън - приемът на храна преди сън не е добра идея. Трябва да са минали поне 2-3 часа преди последното хранене.

Избягване на стреса - напрегнатият начин на живот, забързаното ежедневие, храненето и здравето са взаимно свързани. Тревожността, нервното напрежение водят до смущения в храносмилането и здравето като цяло. В режим на стрес се отделят стресови хормони, в резултат на което храносмилателните функции отиват на заден план. При гастрит често се наблюдава засилване на болките или усложнение на състоянието, когато то е съчетано със стрес и безпокойство.

Цялостният подход, съчетаващ лечение с лекарства, правилна диета и положителни промени в начина на живот, е начинът за подобряване на здравословното състояние при гастрит. Принципите на здравословно хранене и живот трябва да са съобразени с индивидуалните особености на организма.

Вижте и: Подходящи десерти при гастрит.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest