Пикантните храни може да причиняват усещане за парене на езика, но експертите ни казват, че напълно си заслужава, тъй като тези храни са пълни с много ползи за здравето. Люти чушки, халапеньо и лют червен пипер са богати на капсаицин, който може да помогне за облекчаване на болката, подобряване на имунитета и ускоряване на загубата на тегло. Нека разберем повече за ползите от пикантната храна!
Помощ при загуба на тегло
Не ви предлагаме да се откажете от упражненията и да разчитате на пикантните ястия за бързо решение. Въпреки това, добавянето на люти чушки към вашата диета ще ускори процеса. Според изследователи консумацията на червен пипер може да ограничи апетита и да изгори повече калории след хранене. Изследванията също така показват, че когато приемате капсаицин, той повишава телесната ви температура и засилва метаболизма, което увеличава изгарянето на мазнините.
Контролира кръвното налягане
Капсаицинът може да разшири кръвоносните съдове и да помогне за понижаване на кръвното налягане. Той също така помага за предотвратяване образуването на кръвни съсиреци. Добавянето на червени чушки или сос от чушки към вашите ястия и закуски може да ви помогне да поддържате здравословно кръвно налягане. Чушките също са богати на витамин А и С, които укрепват стените на кръвоносните съдове.
Увеличава дълголетието
Това е тайна, която китайците са знаели от векове, но е подкрепена от научни изследвания наскоро. Проучване, проведено от Китайската академия на медицинските науки и Харвардското училище по обществено здраве върху китайци във възрастовата група от 30 до 79 години за период от пет години, установи, че при хората, които ядат пикантна храна, имат 14 процента по-нисък риск от преждевременна смърт.
Облекчава симптомите на настинка и грип
Пикантните храни насърчават изпотяването и предлагат облекчение от симптомите на настинка и грип. Тези храни също могат да облекчат симптомите на синузит.
Подобрява храносмилането
Противно на общоприетото схващане, пикантните храни не разстройват стомаха. Подправките повишават секрецията на солна киселина в стомаха, което от своя страна увеличава притока на кръв и подобрява храносмилането. Капсаицинът също така убива бактерии като H. pylori и помага за предпазване от стомашни язви.
След като знаете за тези ползи от лютото, може да хапвате по-често лютивка, къри, чили сос и др.
Коментари