Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Защо жълтата леща е толкова полезна?

Защо жълтата леща е толкова полезна?

ЕлиЕли
Помощник Готвач
4124
Защо жълтата леща е толкова полезна?

Лещата е вид едногодишно растение, което ние всички добре познаваме и използваме редовно в кухнята. Тя от семейство Бобови, най-големите нейни производители са Индия, Турция, Канада. Във всяко домакинство най-често бива използвана кафявата леща, но всъщност този страхотен продукт има още сортове, сред които оранжево-червена, зелена, жълта и дори черна леща.

По хранителни свойства жълтата леща не се различават особено, но в начина на приготвяне има разлика, защото всеки вид иска различно време за обработване.

Жълтата леща е малко по-различна от останалите сортове, защото е по-мека, вари се по-бързо и няма люспи. Подходяща е за различни видове супи с леща, пюрета, гарнитури и дори разядки.

Може да бъде приготвяна с куркума, синапено семе, киноа, магданоз, чубрица, кориандър, а от зеленчуците с целина, домати, морков, чесън и картофи. Разбра се, може да се съчетае и с подправките, които харесвате.

Жълтата е един от видове леща, който се среща по-рядко у нас, ако го съпоставим с останалите сортове на този зеленчук. Богата е на различни витамини (Витамин А, Витамин В и Витамин С), фолиева киселина, аминокиселини. Богата е също и на минерали като желязо, цинк, селен, калий, калций, селен, мед и други.

Съдържанието на мазнини в този сорт леща е в минимални количества, но за сметка на това количеството на белтъчини е както в някои меса, което я прави лесно разградима за организма ни. Всички тези полезни вещества я правят страхотен диетичен продукт, както и основна съставка във веганските и вегетарианските менюта и хранителни режими.

Жълта леща

Сама по себе си жълтата леща подпомага функциите на различни системи в организма ни. Подходяща е за поддържане на нормални нива на холестерола поради липсата на мазнини. Подпомага функциите на сърцето и сърдечно съдовата система, защото е богата на фосфорна киселина и магнезият.

Този сорт леща е богат на фибри, което пък, от своя страна, подсилва стените на кръвоносните съдове, а също и за чревния тракт. Полезна е при анемия и слаба имунна система. Освен всички тези ползи можем да добавим и контролиране на теглото, защото е страхотна част от менюто на различни диети.

Вижте още полезна информация за оранжева леща и зелена леща.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest