Лещата се отнася към бобовите култури и често се консумира в различни вариации на ястия. Има много разновидности на този растителен вид и всеки сорт има своите специфики, технология на готвене и други отличителни характеристики.
Всички видове леща растат на шушулки, съдържаща едно-две семена. Обикновено са кръгли, овални или сърцевидни по форма.
В търговската мрежа се предлагат много разновидности - жълта, кафява, червена, зелена и дори черна. Кафявите и зелени сортове са най-вкусни и лесни за приготвяне.
Всички сортове се различават помежду си по химическия си състав, калорийна стойност и други характеристики. Трудно е да се каже със сигурност кой от сортовете е най-полезен. Всеки от тях е надарен с определени достойнства.
Що се отнася до зеления сорт леща, той натрупва много диетични фибри в състава, което води до нормализиране на храносмилателната система. Чревната микрофлора и нейната подвижност се подобряват, запекът и други проблеми на такъв план изчезват.
Жълтият боб е класифициран като зелен сорт и представлява неговото рафинирано подобие. Черупката се отстранява, в резултат на което се отстраняват някои от ценните вещества. Поради тази функция продуктът кипи по-добре и по-бързо.
За да се направи правилният избор, най- добър съветник е собственият вкус и специфичните изисквания на тялото. За стабилизиране на работата на храносмилателния тракт, е нужен зеленият сорт леща. Ето още интересни факти за този сорт.
История и същност на зелената леща
Лещата се споменава няколко пъти в Библията, в книгата Битие се разказва историята на Исав, който изоставил рожденото си право за купа леща и хляб. Дали лещата е била точно зелена, не става ясно, но тъй като тя е един от старите сортове, възможно е легендата да визира точно нея.
Зелената леща е известна още като едра или чилийска и има деликатен аромат и орехов вкус. Не изисква накисване преди да се свари и поддържа твърдостта и формата си при готвене, което я прави идеален компонент за салатите или пилафа на трапезата.
Френската зелена леща /puy/, която се отглежда във френския регион Льо Пуй, е по-малка и по-тъмна от обикновената зелена, има най-добра текстура и вкус от всички видове леща и принадлежи към скъпите сортове от тази бобова култура. Семената на френската зелена леща изглеждат сиво-зелени и имат леки петна на повърхността. Сортът също остава твърд и изисква повече време за готвене, около 40 минути.
Названието Льо Пуй на френската зелена леща идва от името на френския регион, където се отглежда. Там тя е защитено хранително наименование и сортът трябва задължително да е отгледан в района със същото име, който се намира в Оверн, Франция.
У нас се нарича само френска леща и е най-скъпият вид от това бобово растение. Тя е богата на растителни протеини и фибри, а френските готвачи я наричат Хайвер на бедните.
Статистиката сочи, че зелената леща е третата най-богата на белтъчини растителна храна, тя се нарежда веднага след соята и конопа.
Зрънцата при този вид са по-плоски, твърди, при размесване не се разпадат.
Зелената леща се приема за най-деликатната разновидност на лещата, тъй като вкусът на зърната не е така подчертано землист, както на кафявата, която у нас е традиционна. Зеленият цвят е също по-апетитен и се харесва чисто визуално.
Ползи от консумацията зелена леща
Както всички варива, лещата е добър източник на протеини, като това важи и за зеления сорт. Около 30 % от калорийния състав на варивото идва от протеините. Освен незаменими аминокиселини, високото протеиново съдържание означава и по-дълго чувство за ситост. За това допринасят и неразтворимите фибри, на които е богата. Те не се разтварят във вода, преминават почти непокътнати през храносмилателния тракт и ускоряват обмяната на веществата. Така че за вегетарианската диета това е една от идеалните храни.
Хранителен състав на зелената леща
Освен идеален източник на протеини от растителен произход, лещата съдържа още много ценни хранителни вещества. Хранителната стойност в 100 г от продукта се разпределя както следва:
- Съдържанието на калории в продукта е 116 килокалории.
- Мазнини - 1.06 г, от които наситени - 0.15 г
- Въглехидрати - 52.7 г, от които захари - 2 г
- Белтъчини - 24.6 г
- Фибри - 10.7 г
- Сол - 0.001 г
Химически състав на зелената леща
Химичният състав на хранителните вещества и витамини от 100 г варена леща е следният:
Витамини и микро и макроелементи в зелената леща:
- Бета-каротин;
- Витамини A ; В1; В2;В3;В5;
- Калций;
- Мед;
- Желязо;
- Магнезий;
- Манган;
- Молибден;
- Фосфор;
- Калий;
- Селен;
- Натрий;
- Цинк.
Някои рецепти със зелена леща
Как да приготвим зелената леща? У нас лещата се готви най-често на леща яхния или супа от леща, но с нея може да се притовят кюфтенца, салати с леща, тахан и други неочаквани специалитети. Чесънът и лукът са подправките, които партнират идеално на зелената леща и без тях тя губи много, затова са задължителни. За да се сготви добре, тази леща се вари в повече вода, а после количеството може да се коригира. Най-лесно е да се сготви на супа, като френската рецепта е класическа и ще се хареса на всеки.
Френска супа от леща
Необходими продукти:
¼ килограм зелена леща;
1 глава лук;
1 морков;
5 скилидки чесън;
2 сухи чушки;
1 супена лъжица брашно;
1 чаена лъжица червен пипер;
1 домат;
1 стрък пресен лук;
1 чаена лъжица копър;
1 чаена лъжица чубрица;
сол на вкус.
Начин на приготвяне:
Начин на приготвяне: Лещата се измива и слага в студена вода на котлона. При готвене се изхвърля първата вода, в която лещата е кипнала. Добавят се 850 милилитра студена вода и нарязаните на ситно лук, морков и чушки.
След това се добавят олио, сол и целите и необелени скилидки чесън. Вари се 40 минути.
Зеленият лук, брашното и червения пипер се запържват. Сипват се при сварената зелена леща, след което се добавя и домата, чубрицата и копъра. Вари супата от зелена леща още 10 минути и може да се сервира.
Салата със зелена леща
Необходими продукти:
300 г зелена леща;
100 г бейби спанак;
1 глава червен лук;
1 скилидка чесън;
1 стрък мащерка;
1 дафинов лист.
Продукти за дресинг:
1 малка глава червен лук шалот;
2 супена лъжица дижонска горчица;
2 супени лъжици винен оцет;
2 супени лъжици зехтин;
сол и черен пипер на вкус.
Начин на приготвяне:
Лещата се сварява във вода, като първата вода се изхвърля, а след това заедно с водата и лещата се сварява и лука, нарязан на едри парчена, мащерката, дафиновият лист и чесънът. Не трябва да се преварява, за да се стане на каша.
Сварената леща се отцежда от водата, оставя се да изстине, а зеленчуците и подправките от варенето се махат. Сварената леща се смесва със спанака. В подходящ съд се сипват останалите продукти - горчица, зехтин, оцет, сол и черен пипер на вкус. Разбиват се, докато се получи консистенция на емулсия. Прибавя се лукът, нарязан на ситно.
Салатата със зелена леща се овкусява с така направения винегрет, посолява се и се поднася.
Лещата на яхния, подправена с пушен бекон, придобива невероятен аромат и вкус от пушеното месо. Зелената леща си партнира много добре и със зеленчуци, особено с морков и домат, а в компанията на карамелизиран лук е предложение на френската изискана кухня, което трябва да се опита.
Вижте още идеи как да сготвим зелена леща.
Коментари